Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Min jobb: Rådgiver NAV Tiltak Oslo

Masterutdanningen har for meg endret måten å jobbe på og fått meg til å se problemstillinger fra ulike og flere perspektiver. Jeg har lært meg å jobbe mer strukturert, effektivt og bærekraftig.

Charlotte Husomanović

Master i sosialt arbeid

Navn: Charlotte Husomanović
Studium: Master i sosialt arbeid
Uteksaminert: 2022
Stilling: Rådgiver
Arbeidsgiver: NAV Tiltak Oslo

Hvor jobber du? 

Jeg jobber i NAV Tiltak Oslo, i et prosjekt som heter Samarbeidsmodell Oslo – fagutdanning for voksne. Dette er et sysselsettingsprogram der målet er at flere innvandrere skal få seg ordinært arbeid og at flere oppnår en varig tilknytning til arbeidslivet. Dette gjør vi ved å utvikle tjenestene innen sysselsettings- og kvalifiseringsfeltet.

I tillegg er jeg eliteseriedommer i håndball og veileder for bachelorstudenter i sosialt arbeid ved Universitetet i Agder.

Hva er dine oppgaver?

Jeg samarbeider med de øvrige aktørene i prosjektet for det beste til deltakerens kvalifisering. Vi følger opp fire ulike pilotklasser og driver analytisk vurdering av hvordan vi kan lykkes med sysselsetting av målgruppen for et tilpasset fag-og yrkesopplæring. Vi rapporterer, har faste samarbeidsmøter med skolen og evaluerer. Vi samarbeider også med de 15 ulike NAV-kontorene i Oslo, produserer informasjon og gjennomfører ulike fagmøter og workshops. 

Hva liker du best ved jobben? 

Arbeidsdagen er aldri lik, og oppgavene er varierte. Det er lærerikt og inspirerende å samarbeide med så mange ulike aktører, og jeg trives med å ha ansvar for tjenesteutvikling og kvalitetssikring. Ikke minst setter jeg stor pris på å ha så kunnskapsrike kollegaer, og muligheten til å utvikle meg både faglig og personlig. Det beste er kanskje hvordan vi utnytter hverandre styrker i kollegiet til det beste for brukeren.

Hvorfor valgte du å studere master i sosialt arbeid?

Etter snart fem år som veileder i NAV, kjente jeg på at det var på tide med mer kunnskap om mitt fagområde. Jeg møtte på utfordringer hvor jeg innså at jeg nødvendigvis ikke hadde svaret. I møte med sårbare mennesker som er ute etter svar og løsninger, er det mange fagområder som vi må ha kunnskap om. Fordi vi skal kunne litt om alt, kan vi fort bli generalister og mangle dybde. Samtidig står NAV overfor en stor digital omveltning og det vil stilles mer og mer krav til veiledere og dette kommer klart frem i den nye virksomhetsstrategien 2030. NAV-veiledere kommer til å ha flere brukere i sine porteføljer, siden arbeidsmarkedet og velferdsstaten er i omstilling. Det betyr at NAV må tilpasse seg de nye verktøyene som utvikles som skal gjøre det enklere for ansatte å kunne nå brukergruppen effektivt, men også brukere kan nå NAV. Derfor valgte jeg å ta master som omhandler temaet «Digitalisering og relasjoner i Nav». 

I tillegg til interesse for fagområdet, var jeg klar for nye karrieremuligheter og har hatt troa på at masterutdanning ville åpne nye og spennende dører, noe den gjorde.

Hvordan har utdanningen påvirket deg og jobbmulighetene dine? 

Masterutdanningen har for meg endret måten å jobbe på og fått meg til å se problemstillinger fra ulike og flere perspektiver. Jeg har lært meg å jobbe mer strukturert, effektiv og bærekraftig. Det å lese forskning kritisk, og gjøre vurderinger og evalueringer, er uten tvil et resultat av arbeidet med masteren. På mitt arbeidsområde jobber vi mye med evaluering og å finne ut av hva som funker og ikke. Vi må hente inn data og evaluere hvordan kan vi bli bedre – noe jeg lærte mye om under arbeidet med masteroppgaven. 

Å skrive master samtidig som man er i full jobb og dømmer håndball i eliteserien er ingen lett oppgave. Jeg har lært at det lønner seg å starte tidlig og skrive om noe man virkelig brenner for. I tillegg har jeg lært meg å disponere tiden min og være strukturert. Det er ikke sånn at man gjennom denne prosessen alltid er motivert, men dersom man bygger sin karakter til å være dedikert, standhaftig og arbeidsom, får man til det meste. Samtidig har jeg erfart at det er viktig å be om hjelp og si ifra når ting er vanskelig. 

Hvordan er utdanningen relevant for arbeidslivet?

Det er en stor fordel å ha vært i arbeidslivet i noen år før man tar en master. Man er i en helt annen læringssituasjon når man har erfaring selv. Det som virket abstrakt da jeg var student før, forstår jeg mye bedre nå. Jeg har lært mye om forskning generelt, hvor komplekst og viktig det er for samfunnsutvikling.

Jeg har også lært at det ligger mye personlig utvikling ved å ta dypdykk i tematikken du ønsker å spesialisere deg innenfor, spesielt etter å ha vært noen år med relevant arbeidserfaring. Denne opplevelsen gav meg muligheten til å bli et enda klokere menneske med nye perspektiver.

Som fremtidig sosionom ønsker jeg å være oppdatert, innovativ og ha en forståelse samfunnsutviklingen. Min studie har åpnet øynene for at det er behov for kunnskap om hvordan digital samhandling henger sammen med sosialfaglig kompetanse. Min studie ble ferdigstilt våren 2022 og jeg håper studien kan være nyttig for flere enn bare veiledere i NAV, og at den kan inspirere og motivere flere i sine roller både i dag og i fremtiden.

Hva vil du si til dem som vurderer dette studiet? 

  • Jeg er selv veldig glad for at jeg valgte å gå videre med en master ved Universitet i Agder. Jeg har hatt flinke lærere, dyktig og kunnskapsrik veileder og ikke minst en studieleder som virkelig har sett mitt potensial og utfordret meg til å bli en god student.
  • Alle burde søke! En master i sosialt arbeid er et smart valg, fordi den gir deg flere jobbmuligheter, en sikker jobbfremtid, mulighet til å skifte karriere, nye bekjentskap og personlig utvikling. 
  • Fordyp deg i emner du er interessert i, så vil prosessen gi deg veldig mye tilbake!