Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Min jobb: Kvalitetskonsulent

En mastergrad i informasjonssystemer gir en mye større forståelse for samspillet mellom teknologi, mennesker og prosesser. Denne kunnskapen er gull verdt for alle som ønsker å jobbe med IT og prosjektleveranser.

Christian Ødeskaug

Kvalitetskonsulent, Sopra Steria

Navn: Christian Ødeskaug
Utdanning: Master i informasjonssystemer, Bachelor i IT og informasjonssystemer
Ferdig utdannet: 2022
Stilling: Kvalitetskonsulent
Arbeidsgiver: Sopra Steria

Hvor jobber jeg?

Jeg jobber i Sopra Steria, Norges ledende konsulenthus innen digitalisering. Sopra Steria har flere kontorer omkring i Norge, men jeg oppholder meg på hovedkontoret øverst i Posthuset i Oslo. Fordelen med et stort IT-konsulenthus på nesten 3000 ansatte (bare i Norge!) er at man kan jobbe innen flere forskjellige områder innen teknologi og digitalisering. Sopra Steria tilbyr stillinger som Front- og backendutviklere, Fullstack-utviklere, prosjektledere, testledere, UX-designere og mye mer! Jeg jobber som konsulent i Quality-avdelingen i Sopra Steria, og jobber dermed mye med test og kvalitetssikring av systemutviklingsprosjekter.

Hva er mine oppgaver?

Da jeg begynte i Sopra Steria var det en del samlinger og kurs, noe som gjorde onboardingprosessen veldig bra. Jeg var blant 300 graduates som begynte i august 2022. Å være en graduate vil si at vi er nyutdannede som får tett oppfølging og muligheter for kompetanseheving i form av kurs og sosiale samlinger. Likevel kommer de fleste fort ut i prosjekt, og jeg har i skrivende stund vært med på å utvikle Sopra Steria sitt nye HR-system, Workday. Jeg har jobbet med test og videreutvikling av integrasjonene i HR-systemet, og har dermed fått innblikk i lønnsystemer, fraværssystemer, rapporteringer og lignende. Dette var en unik mulighet hvor jeg fikk jobbe med et stort system internt i Sopra Steria, i stedet for å bli leid ut til kunder. Planen videre er å bruke denne kompetansen til å hjelpe fremtidige kunder med å anskaffe seg Workday eller lignende systemer. Sopra Steria tilbyr også mange sertifiseringer man kan ta for å forbedre CV og karrieremuligheter, og disse vil man også kunne få bonus for.

Hvordan fikk jeg stillingen?

Jeg hadde hørt gode ting om Sopra Steria i løpet av studietiden min ved UiA, ikke minst at dem har blitt kåret til Norges beste arbeidsplass flere år på rad. Jeg så en stillingsannonse på finn.no hvor Sopra Steria søkte etter nyutdannede som var interessert i testutvikling og kvalitet, og jeg søkte på denne i starten av siste semester. Jeg ble kalt inn til førstegangsintervju hvor jeg utførte noen evnetester i forkant, fortalte hvem jeg var, og hvordan jeg så for meg å jobbe i et konsulenthus som Sopra Steria. Heldigvis likte de meg så godt at jeg kom inn til andregangsintervju. Her fikk jeg vite mer spesifikk informasjon om stillingen, og hvor jeg fikk en testledercase. Begge intervjuene ble utført på en veldig hyggelig måte digitalt. Et par uker senere fikk jeg en telefon med tilbud om en 100% stilling!

Hva liker jeg med arbeidet?

Som konsulent så vil man hoppe fra prosjekt til prosjekt og kunde til kunde. Jeg er foreløpig fortsatt i mitt første prosjekt, men planlegger allerede nå veien videre. Her er det derfor mange muligheter til å planlegge sin egen vei videre og prøve ut nye ting om man vil det. Man har ofte helt forskjellige arbeidsoppgaver hver dag, og folkene i selskapet er svært behjelpelige og veldig åpne for å dele kunnskap. Sopra Steria er en veldig fleksibel arbeidsplass, og kan jobbe fra stort sett hvor som helst.

Hvilke andre egenskaper har jeg bruk for i jobben?

Det er viktig å være imøtekommende med andre mennesker, ettersom man ofte sitter i møter og må samarbeide og koordinere saker innad i prosjektet. Man må like å jobbe med mennesker, men også selvstendig. Jeg kan trekke mange paralleller mellom prosjekt i jobben og prosjektarbeid fra UiA. Det viktigste er å være seg selv, og hyggelig med folkene rundt deg. Om mennesker ikke klarer å samarbeide mot et felles mål, så blir ikke produktet bra heller. Bare vær et genuint og godt menneske, da har man et godt grunnlag for å bli en god konsulent så lenge man sitter på litt faglig kompetanse i tillegg. Det faglige kan alltid tilegnes, men det menneskelige må jobbes mye med.

Hvordan opplevde jeg overgangen mellom studentlivet og arbeidslivet?

Jeg opplevde overgangen som veldig positiv. I stedet for å følge et tilrettelagt løp slik som studiene, så utarbeider man veien videre på egenhånd i arbeidslivet. Jeg har stor frihet i å velge hvilken kompetanse jeg vil tilegne meg, og hvordan den kan utnyttes best mulig. Studiene ga derimot et flott grunnlag hvor jeg kan bygge på det faglige med praktisk tilnærming. I arbeidslivet har man også (stort sett) en fast tidsramme hvor man jobber, og det er ikke lenge sene kvelder og nattarbeid for å rekke frister. Det er selvsagt også stort forskjell økonomisk sett, noe som er upåklagelig.

Hva vil jeg si til dem som vurderer å ta denne mastergraden?

Jeg kom fra en bachelorgrad i IT og informasjonssystemer ved UiA, og etter å ha fullført denne så følte jeg at jeg manglet mer spesifikk kompetanse. Jeg hadde lært forholdsvis lite om veldig mye. Derfor søkte jeg mastergraden, og angrer ikke et sekund på dette. En mastergrad i informasjonssystemer gir en mye større forståelse for samspillet mellom teknologi, mennesker og prosesser. Denne kunnskapen er gull verdt for alle som ønsker å jobbe med IT og prosjektleveranser. Det er også en del færre studenter på denne mastergraden enn bachelorgraden, så man følte man kom tettere sammen i et sosialt og lærerikt miljø. Man må belage seg på mye teori, men dette vil man få igjen for senere. Jeg vil absolutt anbefale denne mastergraden, og da spesielt til dem som kommer rett fra det tilsvarende bachelorstudiet.