Gå til hovedinnhold
0
Jump to main content

Min jobb: Arkivmedarbeider i Søgne kommune

I jobben min får jeg et spennende innblikk i hva som rører seg politisk og alt som skjer i kommunen, og jeg får bidra i prosessen mot en ny storkommune.

Julie Høgdal Johannessen

Bachelor i statsvitenskap og bachelor i historie

Navn: Julie Høgdal Johannessen
Studium: Bachelorgrad i historie, bachelorgrad i statsvitenskap. Et år på utveksling i Liverpool.
Uteksaminert: 2015
Stilling: Arkivmedarbeider ved sentralarkivet
Arbeidsgiver: Søgne kommune

Hva gjør du i stillingen som arkivmedarbeider, og hva liker du best ved den?

Sentralarkivet fordeler og journalfører alt av elektronisk og fysisk post i kommunen, og publiserer postlister som gir Søgnes innbyggere mulighet til å følge med på hva som rører seg i kommunen. Vi hjelper ansatte med riktig bruk av lovverket og riktig arkivering. I tillegg jobber vi aktivt inn mot kommunesammenslåingen i 2020.
Selv syns jeg den mest spennende oppgaven er journalføringen. Her får jeg et godt innblikk i hva som skjer på de forskjellige enhetene, alt fra hva som rører seg politisk til hvilke arrangementer som skal holdes framover. Det er også spennende å kunne være med på å forme rutinene for den nye storkommunen. Sentralarkivet er naturligvis en viktig del av kommunen, og hvordan den blir strukturert vil igjen påvirke arbeidshverdagen til de fleste ansatte.

Hvordan fikk du denne jobben?

Jeg fikk min nåværende jobb i stor grad på grunn av erfaringen jeg hadde fra jobben min på Interkommunalt arkiv i Vest-Agder, IKAVA. Arkivleder i Søgne visste godt hva slags erfaring jeg hadde da jeg søkte, og hvor relevant den var. Det var derimot litt mer flaks at jeg fikk jobben på IKAVA. Sjefen der ønsket å satse på noen med relevant utdanning framfor masse arbeidserfaring. Jeg fikk en telefon med spørsmål om jeg ville prøve meg på jobben, og samme ettermiddag var jeg ansatt i et engasjement. Dette ble virkelig inngangsdøren min til arbeidsmarkedet.

Hvordan bruker du utdanningen din i det daglige?

For å være helt ærlig syns jeg det er vanskelig å si at jeg bruker konkrete deler av utdanningen min i hverdagen. Det kommer godt med at jeg er vant med å uttrykke meg godt både skriftlig og muntlig, og at jeg har trening i å fullføre oppgaver på en god måte til avtalt tid, men utover det er det arbeidserfaringen som har telt mest. Kunnskapen om kommunestruktur og norske vikingkonger er ikke så lett å selge inn til en arbeidsgiver, men samtidig skal det sies at jeg trolig ikke hadde hatt denne jobben hvis ikke det var for nettopp den utdanningen jeg har. Interesse for og kunnskap om samfunnsfag og historie vil være nyttig i de fleste situasjoner og jobber, og jeg vil si at min utdanning ga meg forståelse av viktigheten av god offentlig forvaltning og arkivering, noe som definitivt er nyttig i min jobb.

Hvordan var studietiden din?

Jeg hadde en veldig fin studietid. Jeg traff mange nye mennesker, blant annet han jeg nå er gift med, og jeg fikk utfordret meg selv på fag og ambisjoner. Det aller mest spennende var året jeg studerte i Liverpool. Det tok meg langt utenfor komfortsonen å flytte alene til et annet land, men jeg er uendelig glad for at jeg gjorde det.

Hvilke råd har du til kommende studenter og arbeidssøkere?

  • Statsvitenskap eller historie er veldig interessante utdanninger, og selv om de kanskje ikke virker direkte matnyttige, så kan de ta deg lenger enn du tror. Det er ikke sånn at alle vet hva de vil jobbe med resten av livet når de er 19 år, og da kan det være fint å velge et studium som gir deg bred, om ikke så spisset, kompetanse. 
  • Jeg vil anbefale de som skal ut i arbeidslivet om å melde seg som arbeidssøker i alle databaser man kan tenke seg. Det var sånn jeg fikk min første jobb, og mange arbeidsgivere bruker disse basene til å sjekke markedet.
  • Husk at spennende jobber dukker opp underveis, ikke nødvendigvis fordi du leter etter akkurat den jobben. Test noen jobber som kanskje ikke er din største drøm, for å få en indikator på hva du trives med. Erfaring teller den dagen du faktisk søker på drømmejobben!