0
Hopp til hovedinnhold

Hjelper medstudenter med idéutvikling

Jeg føler virkelig at jeg kan få anvendt mye teori og praksis fra utdanningen jeg har tatt ved UiA.

Adrian Frednes

Hjelpelærer for Entreprenørskap, mentor for UiA Nyskaping, HR-Ansvarlig og biljournalist i Biltester Media AS

Adrian Frednes har studert markedsføring og ledelse, og har startet og driftet to selskaper imens han har vært student på UiA. Siste året av bachelorgraden tok han påbyggingstudiet HR og organisasjonsutvikling. Ved siden av dette har han hatt to deltidsjobber som hjelpelærer, jobbet som mentor på UiA Nyskaping og jobbet som biltester.

 

Hvorfor valgte du ditt studieprogram?

Jeg valgte mitt studieprogram fordi jeg ønsket å utvikle kunnskaper innenfor organisasjonsteori og ledelse. Jeg ønsker primært å arbeide som leder når jeg er ferdig med studiene, og fant derfor studieløpet til markedsføring og ledelse mest relevant for meg, da jeg siste året kunne gå HR- og organisasjonsutvikling.

 

Hvorfor valgte du å studere ved UiA?

Jeg valgte UiA fordi jeg fikk tidlig inntrykk av at dette var et universitet med stor faglig tyngde når det gjaldt mitt studieløp. Markedsføring og ledelse er et studium som lenge har vært på UiA, og det får man også inntrykk av når man først begynner å studere der. HR-linja visste jeg fra tidligere hadde mange kompetente forelesere, og bra emner, så derfor var det ikke noe problem å velge for meg. UiAs campuser har gode fasiliteter og mange flotte tilbud til alle studenter, noe man burde dra nytte av fra første semester.

 

Hvordan var det å være student hos oss?

Å være student ved UiA er veldig bra. Jeg er generelt fornøyd med campus, forelesere og de fasiliteter UiA har. Jeg er meget fornøyd med alle de tilbud UiA har, og jeg får et inntrykk av at de ønsker å gjøre det best mulig for deg som student under studietiden, noe jeg med hånden på hjertet kan bekrefte.  

 

Hvordan var overgangen fra studier til jobb?

Overgangen har vært bra. Det er i mitt tilfelle mye praktisk arbeid, men når jeg nå holder på å starte et selskap med andre, føler jeg virkelig at jeg kan få anvendt mye teori og praksis fra utdanningen jeg har tatt ved UiA.

 

 Hvilke oppgaver har du i jobben din?

Jeg har mange deltidsjobber, og har hatt flere av disse samtidig som jeg har studert. Jeg er mentor hos UiA Nyskaping, der jeg har som oppgave å hjelpe studenter med forretningsideer. Jeg er også hjelpelærer i Entreprenørskap som er et kurs som går på Campus Kristiansand, og nå er et nytt kurs ved Campus Grimstad fra januar 2020. Her har jeg ansvaret for å rette diverse innleveringer, ha tilbakemeldingsseanser med studentene og ellers gi ut nyttig info til studentene. Høsten 2019 var jeg hjelpelærer for 290 studenter, fordelt på 50 grupper, ved siden av fulltidsstudier og to andre deltidsjobber. Jeg arbeider også som biltester hos Biltester Media AS. Oppgaven min er å være HR-ansvarlig i bedriften, og ellers tester jeg og skriver om biler.

 

Hvordan opplever du at du bruker utdanningen din i jobben?

Jeg får brukt veldig mye forskjellig fra mitt studium i jobben, dette er fordi jeg har den stillingen jeg har som deleier i et selskap. Jeg skal være ærlig og si at jeg ikke er noe skolelys, men det er selvfølgelig en del fag jeg har interessert meg mer for gjennom disse tre årene, og læring herfra anvender jeg daglig. Dette kan eksempelvis være regnskapsføring, coaching og organisasjonsteori.

 

 Hvilke avgjørelser eller handlinger har hatt mest betydning for at du er der du er i dag?

Den største avgjørelsen jeg har tatt er å bruke UiAs psykososiale tilbud, og der var jeg hele første året. Jeg slet mye med depresjon, angst og hadde veldig lite livsgnist. Jeg hadde dårlig selvtillit og selvfølelse, og hadde en rekke problemer som hindret meg i å leve på skikkelig vis. Ved å ta i bruk verktøy jeg fikk derfra, og prate om ting som jeg slet mye med, kom jeg meg sakte men sikkert opp på bena. Jeg sluttet å gå til psykologen våren 2018, og det tok meg godt over ett år før jeg virkelig var meg selv igjen fordi jeg måtte jobbe en del med meg selv i ettertid.

Grunnen til at jeg er der jeg er i dag, er fordi jeg har tatt ansvar for meg selv, og jeg har vært fast bestemt på at jeg skal bli frisk i huet. Jeg har tatt mange dumme valg, men jeg har og tatt mange gode som har ført meg hit jeg er i dag, og det er jeg veldig stolt av!

 

Har du noen tips til kommende eller nåværende studenter?

  • Stå på og gjør de tingene du synes er gøy, og som gir deg energi! Gjør du dette så blir kanskje ikke den ene oppgaven eller eksamenstiden så veldig kjedelig og vanskelig.
  • Prat med andre studenter, sosialiser deg, og skaff deg et nettverk! Dette kommer alltid godt med!
  • Det er ingen skam å snu! Jeg har snudd tre ganger når det gjelder høyere utdanning, og det har jeg fått masse ut av!
  • Vær ærlig med deg selv og andre, og ikke ha så veldig høye forventninger til deg selv for du er mer enn bra nok akkurat slik som du er!