Å kunne få praktisk erfaring ute i det virkelig liv er ekstremt nyttig og ikke så veldig vanlig at handelshøyskoler i Norge tilbyr.
Thomas Bugge
Student på Økonomi og administrasjon, 5-årig master
Navn: Thomas Bugge
Studium: Økonomi og administrasjon, 5-årig master
Fra: Asker
På videregående hadde vi besøk av en svært flink studentambasadør som promoterte UiA meget godt. Derfor ble UiA et meget fristende valg og jeg gikk for det. Ved fullført bachelorstudium søkte jeg meg både til CBS, BI i Oslo og NHH fordi jeg var litt usikker på om jeg ville ta alle fem årene ved UiA. I sommerferien ble det mye tenking, men jeg var ikke sikker på om jeg ville forlate UiA. Jeg endte med å bli på UiA og har ikke angret på det siden.
Noe av grunnen til at jeg ikke angret på at jeg fortsatte på UiA var muligheten for å få et internship gjennom Handelshøyskolen. Høsten 2017 var jeg en av åtte studenter som fikk mulighet til dette. Jeg ble plassert hos MHWirth og denne perioden har nok vært det mest lærerike for meg i løpet av studietiden. Å kunne få praktisk erfaring ute i det virkelig liv er ekstremt nyttig og ikke så veldig vanlig at handelshøyskoler i Norge tilbyr.
Ellers har undervisningen vært mye preget av forelesning og tradisjonelle eksamener. Men det skal sies at jeg lærer godt ved denne type undervisning og har trivdes med dette. Noe som må trekkes fram er Mercurius og hvor heldige vi er som har en så aktiv linjeforening. Jeg har selv vært aktiv i Mercurius både som medlem, utvalgsmedlem, nestleder og leder av foreningen. Mercurius gjør enormt mye for studentene. Det starter med en godt organisert fadderuke der man virkelig får bli kjent med medstudentene og fadderne. Videre arrangerer Mercurius bedriftspresentasjoner, faglige arrangementer som casekvelder og masse sosialt som turer til Danmark og Hovden, flere fester, triatlon, fotballturnering og volleyballturnering. Gjennom medlemskap i foreningen ble jeg også kjent med mange studenter på tvers av kullene, ikke bare studenter som jeg studerer sammen med.
UiA satser også mye på bruk av hjelpelærere i mange fag. Man kan få god hjelp fra disse i gruppetimer når man sitter og jobber med oppgaver. Det kan virke mindre skummelt å spørre en hjelpelærer enn foreleseren. De har også større forståelse for hva som kan være vanskelig siden det ikke er så lenge siden de var i samme situasjon selv. Jeg har også vært heldig å kunne være hjelpelærer i skatterett, finansregnskap og finans. Å være hjelpelærer er en veldig bra jobb å ha ved siden av studiene.
UiA satser også på digitale eksamener og har vært tidlig ute med dette. Dermed er de fleste eksamener (der det er hensiktsmessig) digitale. Jeg har selv erfart å skrive nærmere 30 sider for hånd på en skoleeksamen på 4 timer og det er noe jeg ikke unner noen!
Alt det jeg har gjort ved siden av studiene er kanskje den viktigste grunnen til at jeg har trivdes så godt. Jeg hadde ikke klart å kun fokusere på de fire fagene jeg har i semesteret. Jeg liker å ha noe mer som motiverer og utfordrer meg i hverdagen. Dermed har verv, hjelpelærerstillinger og internship beriket min studiehverdag og gjort den uforglemmelig. Jeg anbefaler alle nåværende og fremtidige studenter til å engasjere seg i en forening eller idrettslag eller lignende og hvis man har mulighet, vær hjelpelærer. Dette tror jeg vil øke trivselen betraktelig.
Noe annet jeg liker godt med UiA er måten universitetet er bygd opp rent fysisk. Det er en amerikansk inspirert campus der fakultetene er samlet på en plass med en stor plen i midten. Dette samler studentene mye mer enn for eksempel ved andre universiteter der fakultetene er spredt over hele byen. At byggene også er så nye er også veldig deilig. Vi skulle bare hatt litt flere leseplasser og grupperom.
UiA er også en kort gåtur unna byen. Jeg har bodd i byen alle fem årene og har trivdes veldig godt med det. Den lille 20 minutters gåturen om morgen er bare deilig for å klarne hodet før en lang dag på lesesalen.
Kanskje det viktigste jeg har lært er at man aldri blir utlært og man må aldri stoppe å ta til seg ny kunnskap. Å høre på de mer erfarne er også lurt. Jeg har også blitt mer kjent med meg selv som person gjennom de utfordringene jeg har støtt på i verv, internships og hjelpelærerstillinger.
Som uteksaminert masterstudent i økonomi har du gode muligheter for jobber videre. Jeg føler at vi ses på som attraktive søkere og at arbeidslivet anser UiA og Handelshøyskolen vår som et godt sted å ta en økonomiutdannelse. Jeg fant ut ganske tidlig at jeg hadde lyst til å begynne i revisjon i EY (Ernst & Young) og fikk jobb hos dem nå i høst med oppstart neste høst. Flere av mine venner har også fått jobb i både dette og andre selskaper. Dermed er det gode karrieremuligheter og det er egentlig ingen begrensninger for hvor eller hva man kan begynne med. Det avhenger selvfølgelig at man har gode karakterer og gjerne ha gjort noe ved siden av som verv og/eller jobb. Der er hjelpelærerstilling ypperlig for det er ikke bare en jobb, men også en relevant jobb. Jeg har holdt mine finansregnskapskunnskaper ved like siden jeg har vært hjelpelærer i finansregnskap. Dette kommer godt med i revisjonsjobben til høsten.
Som sagt var drømmejobben etter endt studier revisjon i Ernst & Young og den har jeg fått. Jeg ser for meg å gå over i transaksjonsrådgivingsavdelingen til EY etter noen år i revisjon, og etter hvert begynne å jobbe hos en kunde av EY i en økonomifunksjon.