Vil bli en bedre personlig trener

Amir Smailbegovic er PT-student (foto)

Amir Smailbegovic

Produktkonsulent i Engineering systems og personlig trener i Urban fitness

Hvorfor valgte du personlig trenerutdanning (PT)?

– I sommer fikk jeg jobb som PT ved siden av den faste jobben min i Engineering Systems. Jeg ville rett og slett vite mer og bli en bedre personlig trener. Jeg mener det er viktig å gjøre det riktig, og det vil jeg sørge for å lære meg nå. Til neste år skal vi også ha om ernæring, og da kan jeg også veilede kundene på kosthold. Ellers har jeg alltid vært aktiv, og har trent mye, særlig utendørs med fokus på funksjonell trening. Nå lærer jeg mer og får sjansen til å bli mer proff som PT.

Hvordan har det vært å være PT-student så langt?

– Vi har hatt to samlinger til nå, og det har vært veldig gøy og lærerikt. Det er gøy fordi man møter personer som har samme interesser. Og det har vært lærerikt fordi vi kan stille spørsmål og diskutere med lærerne, om alt fra mat til øvelser. Det er også gøy at de som tar studiet har forskjellig alder og bakgrunn. Han jeg leser mest med er en som løfter vekter og er strong man, mens jeg kan mer om funksjonell trening. Vi lærer av hverandre, noe som er veldig positivt. Vi vet aldri hvilken kunde vi får, og hva kundens mål er, så det er bra å ha bredde i kunnskapen.

Hvordan kombinerer du PT-utdannelsen med to jobber?

– Det krever struktur og at jeg må sette av tid til alt jeg skal gjøre. Jeg må dele dagen opp i puljer – nå skal jeg trene, nå skal jeg jobbe og nå skal jeg være sosial. Det krever struktur og tålmodighet.

Hvordan stiller arbeidsgiver seg til at du tar studier ved siden av jobb?

– Sjefen ble nesten mer glad for dette enn meg. Alle på jobb har forskjellige interesser, og han vet at trening er viktig for meg. Han ser at gjennom dette opplever jeg mestring og får energi som jeg kan bruke på jobben. I den vanlige jobben har jeg også kundekontakt, jobber med mennesker og skal selge et produkt. Det samme er det med PT-rollen, så studiet har også overføringsverdi til ingeniørjobben.

Nå har du studert i to måneder, hva ser du mest frem til videre i studiet?

– Nå har vi mye teori, og jeg ser frem til å sette teorien ut i praksis hvor vi får trent og kan utfordre hverandre. Vi skal også teste styrke og utholdenhet. Det gleder jeg meg til. Til neste år blir det også ernæring og entreprenørskap. Det er nyttig å lære mer om som PT. Mange som jobber som PT har sitt eget enkeltmannsforetak, og da er det veldig bra å lære mer om entreprenørskap.

Hva vil du si til andre som vurderer å ta dette studiet?

– Jeg vil absolutt anbefale det. PT-utdanningen er ikke bare for de som vil bli personlig trener, men for alle som vil lære mer om kroppen og trening. I klassen er det også noen som driver med fotball og ishockey. De kan bruke denne utdannelsen til å bli flink i egen sport eller de kan bli trener i idretten sin. Mange i Norge trener mye, og det kan jo være smart å vite hvordan man trener bra og gjør det på en riktig måte.