Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Hjelper mennesker ut av økonomisk uføre

Profilbilde av Otto Geheb

Jeg hadde aldri fått jobben jeg har uten dette kurset. Som gjeldsrådgiver prøver jeg å være på tilbudssiden for å kunne hjelpe folk tidligst mulig. Det skal ikke mer til enn å be om en samtale, så kan man få råd og hjelp i en situasjon som er tøff for mange.

Otto Geheb

Gjeldsrådgiver ved NAV Lillesand

På Universitetet i Agder kan man ta videreutdanning i Gjeldsrådgivning. Det har Otto Geheb gjort, og jobber som gjeldsrådgiver hos NAV i Lillesand. Geheb skulle gjerne sett at folk kommer til ham enda tidligere enn de gjør i dag.

– Mange venter altfor lenge med å komme til meg. Ofte har det gått så langt at de ikke klarer å betjene gjelden sin lenger, sier han.

Møtte veggen og skiftet karriere
De fleste sørlendinger er godt kjent med Geheb-navnet, og hvis vi spoler noen år tilbake i tid var også Otto Geheb en del av bakerikonsernet. Etter å ha studert hotellfag i USA jobbet han i mange år som driver av restaurant, butikkleder og daglig leder innenfor konsernet. Men til slutt møtte han veggen.

– Jeg ble rett og slett sykemeldt, og bestemte meg for at jeg måtte gjøre noe annet. Da fikk jeg jobb i YYT, som etter hvert ble hetende Caverion. Her jobbet jeg med økonomi og økonomirutiner. Jeg kunne bruke erfaringen min, men samtidig jobbe med noe annet, sier Geheb.

Tok kurs i gjeldsrådgivning ved UiA
Selskapet ble etter hvert rammet av nedskjæringer, og det ble permitteringer og oppsigelser. Geheb skjønte at også hans jobb var i fare. Løsningen ble å spisse kompetansen gjennom videreutdanning som gjeldsrådgiver på UiA.

– Jeg fikk et tips fra en bekjent i NAV om at gjeldsrådgiving kunne være noe for meg. Jeg var heldig med at kurset på UiA startet opp i februar og arbeidsgiveren min ga meg støtte og fri til å ta kurset. Jeg ble ferdig med videreutdanningen i mai, og mistet jobben i juni.

Jobber i NAV som gjeldsrådgiver
Etter samtaler med NAV fikk han praksisplass i Kristiansand kommune og i stiftelsen WayBack, som hjelper tidligere fengselsinnsatte tilbake til hverdagen. Så dukket det opp en stiling ledig som gjeldsrådgiver i NAV Risør.

– Jeg ville nok aldri fått jobben uten kurset fra UiA. Det har virkelig hjulpet meg tilbake i jobb. Først var jeg vikar i Risør og deretter fast ansatt. Nå har jeg akkurat fått ny jobb som gjeldsrådgiver hos NAV i Lillesand. Det gjør at det blir mindre pendling for meg som bor i Kristiansand, sier Geheb.

Hjelper mennesker med økonomisk rådgiving og gjeldsordninger
Geheb treffer mange forskjellige mennesker i løpet av arbeidsdagen. Felles for dem alle er at de har problemer med gjeld og trenger økonomisk rådgiving. De har gjerne kommet inn i en ond spiral de trenger hjelp til å komme ut av.

– Det første jeg gjør er å snakke med dem for å kartlegge gjelden og hvordan jeg best kan hjelpe. Hvor mye klarer de å betale hver måned? Jeg bidrar også gjerne med å prøve å ordne en frivillig gjeldsordning med kreditorer. Men hvis det ikke fungere hjelper jeg med å fremme en rettslig ordning til namsmannen.

Veldig fornøyd med både kurs og foreleser
I sin jobb trekker han veksler på sin egen tidligere erfaringer fra arbeidslivet og det han lærte på kurset ved UiA.

– Jeg har jobbet med mennesker og økonomi hele livet. Gjeldsrådgivning går mye ut på å hjelpe folk med å lage budsjetter og hjelpe dem med å få orden i sakene sine. I kurset lærte vi om rettigheter og lovverk, og den kunnskapen bruker jeg på jobben hver dag, sier Geheb.

Nytt kurstilbud starter til høsten. Les mer og søk her