Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

– Det mest verdifulle utbyttet fra Executive MBA er kompetanseheving og utvidet nettverk

Fra mitt perspektiv er det helt klart kompetanseheving og utvidet nettverk som er det mest verdifulle utbyttet fra Executive MBA.

Pål Tesaker Fosso

Programansvarlig i Lyngdal kulturhus / Innehaver av Fosso Productions

Med fire hjemmeboende barn, programansvar ved Lyngdal kulturhus og eget selskap (Fosso Productions) har Pål Tesaker Fosso også funnet tid til å utvikle kompetansen og utvide nettverket.
– Jeg har en bachelor i kulturformidling og er muligens over gjennomsnittet glad i teater, konserter og scenekunst. Jeg er også veldig glad i musikk og mennesker, og spiller selv gitar og trommer. Gjennom Executive MBA har jeg blitt kjent med folk fra forskjellige bransjer.

 

Hva er din rolle/dine oppgaver i jobben din?

Jeg er ansvarlig for all booking av sceneprogram på Lyngdal kulturhus og jobber også med markedsføring – både produksjon og design av trykket og digitalt materiell, samt distribusjon gjennom ulike kanaler. Jeg har siden 2020 laget podkasten «Bak scenen» sammen med kinosjef, Odd-Ivar Knutsen. Utover dette bruker jeg mye tid på booking og planlegging av konferanser, og ikke minst arrangementsavvikling fra A til Å.

Jeg har gjennom jobben sittet i flere år som nestleder i styret for Norsk kulturforum Agder, hvor vi arrangerer fagturer til ulike land, og fagkonferanser for kulturarbeidere. Blant annet har vi arrangert fagturer til Groningen og Liverpool og jobber for tiden med program til Kulturytring.

Jeg har også ansvar for kulturaktivitet rettet mot barn og unge, gjennom UKM og DKS.

 

Hvorfor valgte du å ta en Executive MBA (EMBA) ved Handelshøyskolen Executive?

Jeg hadde lenge vurdert å ta en master i kulturledelse, men landet etter hvert på at det var bedre å utvide enn å snevre inn mitt scope – og det har jeg ikke angret på i ettertid. Det var kona mi som tipset meg om EMBA-programmet, og jeg fant fort ut at jeg kjente flere tidligere studenter, som alle anbefalte programmet varmt.

 

Hvordan er det å studere hos oss?

Jeg setter stor pris på det utvidede nettverket jeg har fått gjennom EMBA-programmet, og det at man blir kjent med et så bredt spekter av bransjer. Når man jobber på ett sted over tid er det fort å bli litt «fanget i eget nettverk», og EMBA-programmet har definitivt utvidet min bransjekjennskap. Det er spennende at det er studenter fra ulike deler av landet her, og jeg setter pris på at vi gjennom studiene jobber mye sammen i grupper. Jeg har blitt kjent med folk jeg håper å ha kontakten med også etter at masteren er levert. Innholdet i EMBA-programmet opplever jeg som godt bygd opp.

Enkelte emner må jeg naturligvis jobbe mer med enn andre. Et eksempel på dette var økonomiemnet til Terje Heskestad (Økonomisk styring i beslutningsprosesser), der jeg selv opplevde at jeg ikke hadde særlig relevante forkunnskaper. Jeg tok i tillegg det valgfrie introkurset til dette emnet. Da jeg tok emnet hadde jeg stort utbytte av å være med i to ulike kollokvie-grupper, med medlemmer fra veldig forskjellige bransjer. Etter iherdig innsats gjennom semesteret, og en intens femtimers eksamen, kom jeg ut av det med en god karakter, og en opplevelse av å ha trådt opp noen nye stier. Det skal også sies at Heskestad var en sabla god foreleser, så han klarte nok å banke inn mer kunnskap enn jeg hadde innsett før gjennomført eksamen!

 

Hvordan opplever du at EMBA er relevant for jobben din?

Jeg har per i dag ikke en lederstilling, og for å anvende mest mulig av det jeg lærer fortløpende har jeg opprettet Fosso Productions, hvor jeg blant annet tilbyr kursing og produksjon av podkast for kunder. Her kan jeg leke meg med mye av det jeg har lært om strategi, økonomi, kalkyler, markedsføring, innovasjon osv, samtidig som jeg får drive med noe jeg synes er inspirerende, og som jeg ønsker å dele med andre.

 

Hvordan har det vært å studere parallelt med jobb og familieliv?

Arbeidsgiver har gitt meg permisjon for å delta på forelesninger og til å gjennomføre eksamen, og utover det har jeg valgt å bruke brorparten av kvelder på studier fremfor andre ting som trening, musikk og den slags. I mitt tilfelle har arbeidsmengden stort sett vært passende, men jeg foretrekker definitivt høstsemestrene, i de tilfellene der jeg har fått pensumlista tidlig, slik at jeg har kommet litt i forkant med å lese i sommerferien.

Jeg vil nok heller trekke frem EMBA parallelt med livet som firebarnspappa som det mest utfordrende. Det fungerer stort sett bra, heldigvis, men det er absolutt et spørsmål om prioritering. For min del har jeg måttet velge bort noen ting en periode, men i sum synes jeg definitivt at det er verdt det.

 

Har du noen tips til andre som vurderer å ta EMBA?

Tenk gjennom når du har tid til å lese, delta på kollokvier og den slags og se gjennom infoen om programmet for å se om det virker relevant for deg. Jeg vil definitivt anbefale EMBA videre, men vær innstilt på å gjøre en ordentlig innsats for å få best mulig utbytte og prioriter å være med i minst en kollokvie-gruppe. Så langt opplever jeg stort utbytte av EMBA-programmet, og etter sommeren er det «bare» masteroppgaven igjen for min del. For meg er det viktigste med å studere å få økt kunnskap. Man investerer en god porsjon tid og penger i programmet, så fra mitt perspektiv er det helt klart kompetanseheving og utvidet nettverk som er det mest verdifulle utbyttet.