Vi fikk beskjed av både foreleser og sensor at vi måtte sette ideen ut i livet!
Siri Urdal Bakke og Lisa Østvedt Gustafsson
Tidligere UiA-studenter og gründere
Gründerne i Morild Norway har funnet sin nisje i motebransjen; smarte klær med refleks i.
Med en årsomsetning på fire millioner kroner ser gründerne Siri Urdal Bakke og Lisa Østvedt Gustafsson lyst på fremtiden. De to driver den lille kristiansandsbedriften Morild Norway sammen med selger Øyvind Østvedt.
– Det er helt fantastisk hvor godt refleksproduktene våre er mottatt. Målet i år er en omsetning på 5,5 millioner kroner. Vi tror det er mulig å øke omsetningen i Norge til 20 millioner kroner. Potensialet i utlandet er minst like stort som i Norge, sier Urdal Bakke.
De viser fram skjerf, vanter, luer, ponsjoer og sydvester – alle med refleks. Refleksen er strikket eller vevd inn, det er refleks i paletter, og på sydvester og skinnhansker er refleksen elegant trykt på.
Da de etablerte seg i 2011 hadde de fem forhandlere. Nå har de 130 fordelt over hele landet. I fjor ble det solgt 16 500 plagg og omsetningen var på 4 millioner kroner.
Lisa og Siri møttes for første gang på Universitetet i Agder i emnet Design og redesign, som er en del av Kunst og håndverk, bachelor.
Som eksamensoppgave valgte jentene å samarbeide. Siri utviklet navn, label, grafikk og logo, mens Lisa utviklet produktet: Lue med integrert refleks!
Jentene fikk toppkarakterer og beskjed fra lærer og sensor om at dette måtte settes ut i livet.
– Vi er glad for rådene vi fikk både fra lærer, sensor og medstudenter på Universitetet i Agder. Spesielt godt likte vi undervisningen om designprosessen; det å kunne planlegge, gjennomføre og analyse forhold mellom form og funksjon, materialbruk og produksjonsmetoder.
Jentene søkte om støtte under etableringen, men opplevde å få avslag etter å ha brukt mangfoldige timer på en søknad og fikk nei.
– Avslaget førte til at vi tok en pause, men vi ga oss heldigvis ikke. Vi tok sjansen og investerte sparepengene våre, sier Østvedt Gustafsson, som råder andre til å være modige – og ikke bruke for mye tid på søknader i startfasen.
– Det er våre beste råd til de som ønsker å etablere egen bedrift: Ha tro på produktet, sjekk markedet og sats på at bedriften skal gå rundt uten økonomisk støtte, sier Østvedt Gustafsson.