Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

– Brenner for faget

Marita Skeibrok Holthe (foto)

Jeg mener oppriktig at kunstutdanningen min kan brukes til mye forskjellig. Man må bare være litt kreativ i veivalgene sine.

Marita Skeibrok Holthe

Lektor med opprykk på Eilert Sundt videregående skole

 

Navn: Marita Skeibrok Holthe 

Stilling og arbeidsgiver: Lektor med opprykk ved Eilert Sundt videregående skole, avd. Lista. Underviser både på yrkesfaglig Design og håndverk og studiespesialiserende Kunst, design og arkitektur. 

Studie på UiA: Bachelor i kunst og håndverk og master i kunstfag. Hun har også andre fag fra UiA i tillegg til PPU.  

Hva jobber du med? 

Jeg jobber som faglærer i praktiske estetiske fag på videregående. I jobben underviser jeg både teori og praktisk arbeid. Ei vanlig uke varierer nok litt fra uke til uke. Jeg er så heldig å få undervise i programfag som gir hele arbeidsdager på yrkesfag hvor jeg og elevene mine jobber praktisk store deler av tiden med faget. Man får en enorm kontakt med elevene og får bruke fagfeltet jeg er veldig glad i.  

Hva er det beste ved jobben din?  

Det beste med jobben er at jeg får kombinere det å jobbe med mennesker samtidig som jeg får jobbe med praktiske og kreative fag. Jeg får bruke faget mitt i møte med mennesker og det gir meg både energi og motivasjon. Jeg kunne jo valgt å jobbe kun med faget, men etter å tatt en kunstutdanning kjente jeg et behov for å også jobbe med mennesker. Den kombinasjonen har jeg fått som lærer og jeg trives veldig godt!  

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Jeg gikk selv design og håndverk på videregående, så det var naturlig for meg å fortsette. Og på studiet fikk jeg mange muligheter til å koble meg på praksisfeltet. Gjennom masteren fikk jeg viktige kontakter og jeg fikk også prosjekter utenfor studiene mine. Jeg var nok ganske oppslukt i fagfeltet. Når jeg skjønte at jeg at jeg snart var ferdig med studiene gjorde jeg nødvendige grep for å kunne undervise og tok derfor også PPU. Etter studiene gjorde jeg først noen prosjekter, før stillingen på Lista ble ledig. Jeg søkte og jeg fikk den. Med andre ord har ting vært litt tilfeldig, men jeg har hele tiden vært opptatt av at det er fagfeltet jeg vil jobbe med. Gjerne i møte med mennesker som jeg nå gjør.  

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?  

Fagene jeg underviser i, er ikke fag jeg har studert sånn direkte. Men bachelorgraden gav meg en viktig og god bredde i grunnleggende praktisk estetiske fag som jeg bygger mye av det jeg holder på med. Jeg anvender den kunnskapen i møte med nye fagfelt. Så jeg bruker kompetansen hver dag, selv om jeg ikke kan peke på hvilket fag jeg alltid viser til. Og så har all verkstedtiden på UiA gitt meg veldige gode rammer for å selv kunne undervise og utfordre elevene i verksted.  

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag?  

Jeg hadde ikke noen deltidsjobb, men jeg jobbet mye med ulike prosjekter. Og etterhvert som jeg kom lengre på studiene knyttet jeg flere kontakter. Det hele var nok ganske tilfeldig, men gjennom prosjekter i studiene fikk folk se hva vi gjorde. Det gav meg også mulighet til å gjøre ting utenfor studiene. Mot slutten av masteren fikk jeg også mulighet til å være timelærer på bachelorprogrammet. Så mulighetene er mange og litt avhengig av hva du selv gjør dem til, tror jeg.  

Dine beste studietips

Jeg tror det viktigste studietipset er at man må studere noe som er riktig for deg. Det er først da du får noe igjen for det. Så lenge man brenner for faget man har tatt og er interessert i det – vil man alltid finne en måte å bruke det på i arbeidslivet.  

Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag

Det beste tipset jeg kan gi er at man må ha tro på seg selv og at man har tatt riktig studievalg. Det er slik man kan anvende det til det man har lyst til. Jeg mener oppriktig at kunstutdanningen min kan brukes til mye forskjellig. Man må bare være litt kreativ i veivalgene sine.