Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

– Å drive teater er å være entreprenør

Fredrik Landmark (foto)

Det å vise til at man har formell utdanning i teater har for meg også vært en nøkkel inn i andre jobber utenfor miljøet. Arbeidsgivere har sett min kunnskap som både interessant og viktig, og jeg har fått lov til å bruke egenskapene i møte med nye oppgaver

Fredrik Landmark

Frilans skuespiller

Navn: Fredrik Landmark

Stilling og arbeidsgiver: Freelance teaterprodusent og skuespiller, deltidsstilling i Fritidsenheten i Kristiansand kommune

Studie på UiA: Bachelor i Faglærer i teater (nå Samtidsteater)

Hva jobber du med?

Jeg jobber som freelance teaterprodusent og skuespiller, i tillegg til at jeg har en deltidsstilling i Fritidsenheten i Kristiansand kommune. Med andre ord har jeg funnet en balanse mellom det å drive med teater – som jeg elsker – og det å sikre en fast inntekt som er viktig for å holde hjulene i gang. Slik tror jeg det er for mange som går freelance etter studiene. Det tar litt tid å finne seg selv i arbeidsmarkedet. Nå har jeg kommet godt i gang og planlegger mitt eget prosjekt som heter Mannemonologene. Som teaterprodusent er jeg med fra startgropa når vi idedrodler til slutten når regnskap skal gjøres opp, jeg får delta i de fleste prosessene rundt en oppsetning. I tillegg er jeg skuespiller og regiassistent i det samme prosjektet. Det gjør at jeg kombinerer det å drive frem nye prosjekter med det å stå på scenen. 

Jeg er også aktiv i Kristiansand improvisasjonsteater, som jeg kom i kontakt med gjennom studievenner. Jeg arrangerer Maestro på Håndverkeren og driver Improteater på Teateret i Kristiansand en torsdag i måneden, og til sommeren skal jeg igjen være skuespiller i Dyreparken. Så min jobb er ikke bare en jobb, men mange ulike prosjekter. Og slik er teateryrket som oftest. 

Hva er det beste ved jobben din? 

Det beste med jobben min er utvilsomt det å få drive frem nye og ulike prosjekter hvor jeg får lov til å jobbe med teater. Jeg får holde på med noe jeg elsker og det tror jeg er viktig. I tillegg til å jobbe med prosjekter, er det skikkelig fint å stå på scenen. Den energien jeg får av det gjør meg virkelig fornøyd!

Hvordan fant du fram til disse jobbene? 

Veien har blitt til gjennom studiene og nettverket av medstudenter og ansatte har gitt meg en viktig base for det arbeidet jeg gjør i dag. Gjennom studier og deltidsjobber har jeg kunne se teori og praksis under ett og med det styrke min faglige kompetanse. Det tror jeg har gitt meg muligheter til å gå freelance etter at jeg var ferdig med bacheloren. 

Og så skal jeg ikke legge skjul at det var vanskelig den første tida etter studiene. Du er plutselig ansvarlig for livet ditt og skal finne en vei som passer deg. Det å skulle starte sitt eget var krevende, men jeg opplever at jeg har kommet meg på en vei som er spennende og hvor jeg har funnet en balanse mellom jobb og prosjekter som sikrer inntekt, arbeidsglede og motivasjon. 

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din? 

Jeg tror jeg bruker det hele tiden. Eller jeg vet jeg gjør det. Både når jeg står på scenen og når jeg drifter mine egne prosjekter. Det å vise til at man har formell utdanning i teater har for meg også vært en nøkkel inn i andre jobber utenfor miljøet. Arbeidsgivere har sett min kunnskap som både interessant og viktig, og jeg har fått lov til å bruke egenskapene i møte med nye oppgaver. Å drive teater er å være entreprenør. Man jobber periodevis mye, andre mindre. For meg har det blitt en livsstil. 

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag? 

Jeg var tilknyttet Kristiansand barne- og ungdomsteater gjennom studietiden. Det var givende fordi jeg fikk lov til å utvikle faget mitt også på jobb. I tillegg har jeg vært ansatt på Color Line. Det var viktig for økonomien – og gav meg et viktig avbrekk fra studiene. Det anbefaler jeg flere. 

Dine beste studietips

Mitt beste tips er utelukkende å arbeide for gode relasjoner underveis i studieløpet. Teatermiljøet i Norge er ikke kjempestort og det gjør at man treffer igjen folk hele tiden. At folk setter pris på deg og liker å jobbe med deg er derfor viktig. Så gi av deg selv!

Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag

Det beste tipset jeg har er vel å finne din måte og sikre at du både kan drive med det du har lyst til og samtidig sørge for at du har det du trenger i livet. Denne bransjen jeg har valgt å gå inn i er ikke alltid like enkel. Det kan til tider være stor konkurranse, så derfor kan det være lurt å kombinere både teaterprosjekter og samtidig ha en deltidsjobb som sikrer inntekt. For meg har det vært viktig for å finne gleden i det jeg holder på med.