Dette studiet er relevant for deg som ønsker en bred og fleksibel handlingskompetanse innenfor sexologisk rådgivning. Sexologisk rådgivning handler om å forstå og gi råd til klienter angående seksuelle problemer som kan oppstå som en del av det generelle utviklingsforløp, ulykker, traumer, overgrep, sykdom og behandling. I løpet av studiet vil du få kompetanse innenfor menneskers seksualitet og ulike uttrykk for seksualitet og kjønnsmangfold.
Sexologisk forskning og klinisk virksomhet er i utvikling, noe som gjør at behovet for denne kompetansen innenfor helse- og sosialtjenestene øker.
Det er mulig å søke seg inn på masterprogram i psykososial helse med fordypning i sexologi, 120 studiepoeng fordelt over fire år. De første to årene følger du undervisningen på videreutdanningen i sexologi, og de siste to årene jobber du med masteroppgaven.
Videreutdanningen i sexologi gir deg grunnleggende og allsidig kunnskap i sexologi basert på aktuelle forskningsresultater, samt kliniske og pedagogiske erfaringer. Du vil få kunnskap innenfor seksuell utvikling, seksuelt mangfold, seksuelle grenseoverskridelser og samfunnsperspektiver på seksualitet. Du vil få kunnskap om kjønnsmangfold, kjønnsidentitet og kjønnsbekreftende behandling. I tillegg vil du lære om sexologisk rådgivning og temaer som profesjonell tilnærming, variant seksualitet og medisinsk sexologi.
Utdanningen kvalifiserer deg til å jobbe med sexologisk rådgivning innenfor ditt profesjonsområde. Utdanningen kvalifiserer deg til å søke autorisasjon som spesialist i sexologisk rådgivning NACS, forutsatt at du på egen hånd sørger for veiledning på sexologisk arbeid, og at du tilfredsstiller øvrige kriterier for autorisasjon.
Undervisningen består av 11 ukesamlinger med fysisk oppmøte, samt enkelte dager med digital undervisning. I tillegg legges det opp til gruppearbeid utenom ukesamlingene. Gruppene settes sammen basert på geografisk tilhørighet, og organiserer selv fysiske eller digitale gruppemøter.
Datoer for undervisning finner du her (pdf)
Basal sexologi består av en generell innføring i sexologi som fag. Faget kan grovt deles inn i to hovedtradisjoner, en medisinsk og en humanistisk.
Sexologisk rådgivning utdyper de sexologiske kunnskapene i forhold til den praktiske arbeidssituasjonen. Den tar sikte på dyktiggjøring i forebygging av negative konsekvenser av seksuell adferd og å fremme kompetanse i positiv rådgivning i forhold til menneskelig seksualitet.
Det inngår frivillig studietur i dette programmet. Studenter som velger å delta på studieturer må selv dekke utgiftene til turene.
Søknadsperioden er fra 1. februar og siste frist er 15. april.
1. mars for noen søkergrupper. Gjelder det deg?
9200
30
Norsk
Enkelte emner kan bli gitt på engelsk.