God ernæring er avgjørende for vekst og utvikling, læring, funksjon og helse gjennom hele livsløpet. Selv om de fleste i Norge får dekket sitt behov for energi, er et uhensiktsmessig kosthold blant faktorene som bidrar mest til sykdom, helsetap og nedsatt funksjon og trivsel. Befolkningens kosthold har derfor stor betydning i et folkehelseperspektiv.
Muligheten til god ernæring påvirkes av mange ulike faktorer på alle nivåer i samfunnet, for eksempel individets kunnskap om mat, tilgangen på sunn mat i barnehage, skoler og på arbeidsplasser, økonomiske forhold og lover og regler. Dette betyr at arbeid for å fremme helse og trivsel gjennom god ernæring må skje på flere arenaer og alle nivåer.
Årsstudiet i samfunnsrettet ernæring skal gi deg kunnskap om kosthold og ernæring, kjennskap til kostholds- og ernæringsutfordringer i befolkningen og kunnskap om samfunnsstrukturer og ernæringspolitiske føringer som påvirker befolkningens kosthold.
I løpet av studiet vil du lære om matens innhold av næringsstoffer og få grunnleggende kunnskap om hvordan kostholdet påvirker kroppen og dens funksjoner. Du vil lære om bærekraftperspektiver på mat og kosthold og om arenaer for ernæringsarbeid, og om nasjonal og global ernæringspolitikk. Du vil styrke dine generelle ferdigheter knyttet til formidling, prosjektarbeid og samarbeid.
Generell studiekompetanse.
Du må påregne noe kostpenger til den praktiske matlagingen. Nærmere opplysninger vil bli gitt ved semesterstart.
Årsstudiet i samfunnsrettet ernæring kan inngå som breddeenhet i andre bachelorprogram ved UiA, for eksempel bachelorprogrammet i folkehelsearbeid og bachelorprogrammet i idrett.
Årsstudiet kan også tas som frittstående studium, i tillegg til eller som påbygning til andre studier. Etter fullført årsstudium er det mulig å søke seg over på bachelorprogrammet i samfunnsrettet ernæringsarbeid ved UiA, forutsatt ledig kapasitet.
201 646
60
16
Norsk
Enkelte emner kan bli gitt på engelsk.
Vil du høre fra noen som faktisk studerer på UiA?