Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold
Varighet
1 1/2 år
Studiepoeng
60
Omfang
Deltid
Start
Høst 2023
Studiested
Kristiansand

Drømmer du om å bli personlig trener?

Vi tilbyr formell personlig trenerutdanning på universitetsnivå. Dette er videreutdanningen for deg som jobber eller som ønsker å jobbe i treningsbransjen, idrettslag, friskvern eller lignende. Ønsker du å lære mer om å trene andre? Her lærer du om fysisk aktivitet og trening samt idrettsernæring for å fremme helse- og treningsrelaterte mål. Undervisningen foregår både som forelesninger og som praktisk undervisning. Den praktiske undervisningen foregår i hovedsak ved treningssenteret Spicheren som ligger i samme bygning som Olympiatoppen Sør på campus.

Følgende videreutdanninger tilbys våren 2023: 

Disse har søknadsfrist 1. desember 2022. 

Målgruppe

Videreutdanningen er for deg som har lyst til å jobbe som personlig trener, instruktør eller trener for friske voksne mennesker. Du bør være i generell god fysisk form slik at du kan delta aktivt i de praktiske timene. 

 

Hva lærer du?

Videreutdanningen legger vekt på kunnskap om og ferdighet i fysisk aktivitet, trening, hvordan veilede og motivere for endring av treningsvaner (adferdsendring) og idrettsernæring. Det er mulig å ta entreprenørskap som valgemne, for å lære hvordan man som personlig trener kan opprette egen virksomhet.

Antall personer som trener i treningssenter har økt de siste årene og disse forventer stadig mer av sine trenere, samtidig som treningsbransjen har satt høyere kompetansemål for ansettelse av personlige trenere. Denne utviklingen krever at det utdannes kompetente personlige trenere som kan veilede ulike typer mennesker med ulike mål. Du vil i denne videreutdanningen tilegne deg forskningsbasert kunnskap og ferdigheter innenfor treningslære og treningsplanlegging og i praktisk trening. Videre vil du få kunnskap om PT-rollen relatert til ulike kundegrupper.

Videreutdanningen passer også for de som ønsker å jobbe med trening innenfor idrettslag, frisklivssentraler eller liknende.

Oppbygning

1. semester

IDR936-1 

 • Idrettsfaglig basisemne (10 sp)

IDR937-1 

 • Personlig trener/treningsveileder 1 (10 sp)

 

2. semester

IDR956-1 (1/2) 

 • Personlig trener/treningsveileder 2 (10 sp)

IDR947-1 

 • Idrettsernæring (15 sp)

IDR957-1 

 • Adferdsendring 1 – Motivasjon og veiledning (5 sp)

3. semester

IDR956-1 (2/2) 

 • Personlig trener/treningsveileder 2 (10 sp)

Alternativ 1:

Alternativ 2:

 

Se hele studieplanen

Opptakskrav

Opptakskravet er generell studiekompetanse

Du bør være i generell god fysisk form og må kunne delta aktivt i de praktiske timene.

Praktisk informasjon

Pris

Alt. A: kr kr 78.000
Alt. B: kr 85.000

Lovpålagt semesteravgift pt kr 725 og utgifter til pensumlitteratur kommer i tillegg. Beløpet faktureres i 3 innbetalinger.

Dersom du tidligere har gjennomført emner som inngår i utdanningen vil prisen reduseres med kr 7000 per emne.

Studenter kan få ekstralån til studieavgiften for denne utdanningen. Studenter som ønsker dette må velge «Videreutdanning med ekstra lån til studieavgift» som utdanning ved UiA i Lånekassens nettsøknad. De vil ikke kunne få mer enn lånekassens maksimale sats for skolepenger (34 750 per semester for 2022–2023, justert med eventuell deltidsprosent).

Undervisnings- og læringsformer

Det vil bli lagt vekt på å integrere teori og praksis. De praktiske timene er obligatoriske. Noen emner er også digitale via plattformen Canvas. Det benyttes også logger, oppgaver og innleveringer i undervisningen.

Undervisning

 • IDR 936 Idrettsfaglig basisemne:
  Emnet er nettbasert uten samlinger. Studenter og lærere kommuniserer via læringsplattformen Canvas, der undervisningsmateriell blir lagt ut.
 • IDR 937 Personlig trener 1:
  Undervisningen vil foregå som forelesninger, gruppearbeid, demonstrasjoner, arbeid i sal/ treningssenter, samt selvstudium og innleveringer. Emnet har to samlinger.
 • IDR 956 Personlig trener 2:
  Undervisningen vil foregå som forelesninger, gruppearbeid, demonstrasjoner, arbeid i sal, samt selvstudium og innleveringer. Emnet går over to semester og har 5 samlinger. 
 • IDR 947 Idrettsernæring 1:
  Emnet er nettbasert uten samlinger. Undervisnings- og læringsformene er nettdiskusjon, veiledning, tilbakemelding på obligatoriske innleveringer og selvstudium.
 • IDR957 Adferdsendring 1:
  Undervisningen vil foregå som forelesninger, praktiske øvelser, selvstudier, hjemmeoppgaver og innleveringer.
 • IDR 948 Idrettsernæring 2:
  Emnet er nettbasert uten samlinger. Undervisnings- og læringsformene er nettdiskusjon, veiledning, tilbakemelding på obligatoriske innleveringer og selvstudium.
 • IDR958 Adferdsendring 2:
  Undervisningen vil foregå som forelesninger, praktiske øvelser, selvstudier, hjemmeoppgaver og innleveringer.
 • TFL 938 Entreprenørskap-, konseptutvikling og iverksettelse for PT:
  Emnet gjennomføres normalt med tre samlinger à to dager over ett semester.

Vurderingsformer

I studiet benyttes følgende vurderingsformer: Individuell skriftlig eksamen under tilsyn, individuell praktisk eksamen, individuell hjemmeeksamen og eksamen i gruppe. Muntlig eksamen (individuell eller i gruppe) benyttes i valgemnet TFL938 Entreprenørskap.

Studenter med årsenhet i idrett/kroppsøving (60 sp) eller tilsvarende kan søke fritak for emnet IDR936 Idrettsfaglig basisemne.

Med forbehold om endringer.

Dette sier studentene

Amir Smailbegovic
Produktkonsulent i Engineering systems og personlig trener i Urban fitness
Elisabeth Rokseth
Lærer på Folkehøgskolen Sørlandet, underviser på linjen Helse, trening og velvære

Fakta

Søknadsperiode

1. mars – 1. juni 2023


Pris
Fra 78.000 (avhengig av emner i valgfri modul).


Dette kurset har løpende opptak. «Først til mølla»-prinsippet gjelder dersom du er kvalifisert i henhold til opptakskravet. Det stenges for søking når kurset er fullt.

Antall plasser

40

Spørsmål om opptak til studiet?

evuopptak@uia.no