Les mer om hvordan UiA bruker informasjonskapsler på dette nettstedet og hvordan du kan deaktivere disse.
Er du interessert i samfunnet rundt deg? Ønsker du å utvide din forståelse av norske, europeiske og globale forhold og hvordan de har utviklet seg over tid? Årsstudiet i historie gir deg oversikt over historiske endringsprosesser og hvordan de kan forklares.
Historie er ikke et fag som setter deg i stand til å bygge tunneler, styre satellitter eller kurere sykdom, men historisk kunnskap kan gjøre deg litt klokere.
Årsstudiet kan være din inngang til bachelor- eller masterstudier i historie, eller det kan inngå i andre samfunnsvitenskapelige eller humanistiske studier.
Studiet skal gi deg grunnleggende oversikt både over verdenshistorien og norgeshistorien fram til vår egen tid. Videre skal det gi innsikt i og forståelse for økonomiske, sosiale, politiske og kulturelle utviklingsprosesser, både nasjonalt og internasjonalt. Norsk og europeisk historie står sentralt i studiet, men det legges også vekt på å få fram utviklingstrekk og drivkrefter i andre, ikke-europeiske land.
I tillegg til å gi deg kunnskaper, hjelper historiestudiet deg til å utvikle analytiske evner og kompetanse innen skriftlig formidling.
Studiet i historie er nyttig bakgrunn i undervisning og samfunnsanalyse.I kombinasjon med andre fag kan det gi arbeid både i offentlige og private virksomheter. Det er en aktuell grunnutdanning for studenter som ønsker å bli lærere, forskere, journalister eller ønsker arbeid i forlag, i kultursektoren eller i nasjonale og internasjonale organisasjoner. Med tanke på undervisning vil det være viktig å ta et sentralt skolefag i tillegg.
Vær oppmerksom på at undervisningen gis blokkvis i andre semester.
For studenter som ønsker å gå videre på historie etter årsstudiet: Emnet, HI-136 Historisk tenkning og historie som vitenskap, i andre semester er et valgemne på årsstudiet, men er et obligatorisk emne i historie bachelorgrad.
Generell studiekompetanse.
Alle søkere konkurrerer om en studieplass i en ordinær kvote. I denne kvoten konkurrerer du på grunnlag av konkurransepoengene dine. Konkurransepoeng består av karakterpoeng og eventuelle tilleggspoeng.
Du konkurrerer i kvoten for førstegangsvitnemål dersom du ikke fyller mer enn 21 år i året du søker opptak og har fått utstedt førstegangsvitnemål på normert tid i videregående opplæring, eller har generell studiekompetanse på bakgrunn av vitnemål fra yrkesfag og studiekompetansefagene. Skal du søke studier med spesielle opptakskrav, og konkurrerer i førstegangsvitnemålkvoten, må fagene som inngår i det spesielle opptakskravet stå på førstegangsvitnemålet ditt. 50 prosent av alle studieplassene gis i denne kvoten, og du konkurrerer kun med skolepoengene dine. Det står «Førstegangsvitnemål» på vitnemålet ditt om du har det.
Årsstudiet kan inngå i bachelorprogrammet i historie, og det er mulig å søke overgang til 2. studieår. I tillegg kan det inngå i flere andre bachelorprogrammer ved UiA eller kombineres med andre studier.
Studiet kan inngå som del av et studieløp som sammen med mastergrad og Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) kan gi undervisningskompetanse og mulighet for tilsetting i skolen. Du kan lese mer om opptakskrav til PPU her.
201 179
100
Norsk
Enkelte emner kan bli gitt på engelsk.
Fakultet for humaniora og pedagogikk
Clio er studentforeningen for historiestudentene ved UiA. Følg eller spør dem gjerne for innblikk i studenttilværelsen.
(UiA tar ikke ansvar for innhold og svar gitt av studentforeninger.)
Ved UiA møter studentene våre en stor variasjon av arbeidsformer; alt fra storforelesninger til kollokviegrupper og nettvideoer. I faget globalhistorie lager førstelektor Andreas Aase små videoforelesninger som studentene kan se når det passer dem.
Se en smakebit her – "hvorfor har vi penger?":