Skuespillerteknikk - Universitetet i Agder
0
Hopp til hovedinnhold
Varighet
1.-8. juli
Omfang
Kurs
Start
Høst 2018
Studiested
Lesvos

Delta på kurs i Skuespillerteknikk den 1. – 8. juli 2018 i vakre omgivelser på Metochi studiesenter, Lesvos.  

Målgruppe

Kurset passer både for teaterpedagoger på ulike nivåer i undervisningssektoren og for utøvende scenekunstnere. Emnet er egnet til å utdype personlige skuespillerferdigheter samtidig som det gir innhold og verktøy for den som vil utvikle praktiske kurs og undervisningsforløp basert på stoffet.

Kurset retter seg også mot øvrige interesserte som ønsker impulser i sitt arbeid med skuespillerfaget.

Kursinnhold

Hvordan kan skuespilleren hjelpe seg selv til å leve troverdig under innbilte omstendigheter på scenen? Når skuespilleren ikke «får det til» i en scene; hvor er det egentlig feilen ligger? Kan skuespillerfaget tilby konkrete verktøy og begreper som en del av et profesjonelt håndverk?

Søkelyset i kurset settes på skuespillerfagets ABC og grunnleggende byggesteiner. Det gis i den forbindelse en innføring i metoden for handlende analyse som i dag har stor utbredelse blant de yngre generasjonene av norske skuespillere. Metoden er basert på Konstantin Stanislavskijs arbeider og ble innført på Teaterhøgskolen av den russiske professoren Irina Malochevskaja på midten av nittitallet.

Gjennom arbeid med små og øvelsespregede dramatiske situasjoner (såkalte etyder) lærer deltagerne om psykofysiske mål, omstendigheter med pluss og minus- fortegn, oppmerksomhetssirkler, vurderinger, plutseligheter, tempo- rytme, drivende omstendighet, indre stemme og mange andre viktige elementer innenfor skuespillerfaget.

Forståelsen av de grunnleggende bestanddelene avmystifiserer skuespillerkunsten og gjør den tilgjengelig for alle som vil løfte sitt sceniske arbeid. Undervisningen er lagt opp slik at deltagerne blir i stand til å dele kunnskapen i sine egne sammenhenger gjennom å lage workshops og pedagogiske opplegg basert på kursinnholdet.

Kursholder
Even Lynne er ansatt på Institutt for visuelle og sceniske fag ved Universitetet i Agder. Lynne er tidligere dekan for Teaterhøgskolen ved Kunsthøgskolen i Oslo. Han var også faglig leder for skuespillerutdannelsen på Teaterhøgskolen i en årrekke, og har sin profesjonelle bakgrunn som skuespiller fra blant annet Den Nationale Scene, Nationaltheatret og Trøndelag teater.

Metochi studiesenter

Kurset vil foregå på UiA sitt studiesenter på Metochi – Lesvos. Studiesentret holder til i et kloster tilegnet to gresk-ortodokse barmhjertighetshelgener; de hellige Anárgyri (Kosmás og Damianós).

Klosteret ble grunnlagt på 1500-tallet som ett av flere anneks til det kjente Limónos-klostret. Klostrene er forbundet med en to kilometers steinsti fra samme periode. Klosterannekset Metochi er i nyere tid restaurert, men bærer fremdeles preg av den opprinnelige enkelhet.

Les mer om Metochi her.

Metochi

Praktisk informasjon

Antall deltagere: maks 8 og første til mølla-prinsippet gjelder.

Pris

Det er ingen kursavgift for kurset. Du betaler kun for reise og opphold. En ukes opphold på studiesenteret Metochi vil koste deg kr 11.000,- til sammen. Dette inkluderer flyreise tur/retur Oslo/Lesvos (kr 5.748,-), overnatting i enerom, frokost, lunsj, middag, buss tur/retur flyplass, utflukt til byene Petra og Molivos (kr 5.253,-).

Du betaler et depositum på kr 1.000,- som bindende påmelding som trekkes fra fakturaen på kost/losji. Eventuelle tilslutningsbilletter til Oslo må du ordne på egen hånd. Dersom vi ikke klarer å få opp kurset, vil du få refundert depositumet.

Dersom du melder deg av etter påmeldingsfrist, taper du depositumet samt at du må betale 50% av utgiftene innen 20. mai. Etter 20. mai må du betale hele beløpet ved en eventuell avmelding.

Påmeldingsfrist

ASAP / senest 22. april.

Spørsmål og praktisk informasjon:

Linda Stiberg-Jamt, linda.stiberg-jamt@uia.no, telefon: 38 14 17 57.

Uttalelser fra tidligere studenter på kurset

– Dette var ei fantastisk veke. Eg hadde leita etter eit sånt kurs i fleire år, og endeleg fann eg det! Innhaldet; Stanislavskijs "fysiske handlingers metode" var svært relevant for meg som teaterlærer. I tillegg til at innhaldet var så relevant, var arbeidsmetoden i kurset utruleg gjevande og effektiv. Kursleiar Even viste oss ikkje berre eit kart, han "gjekk terrenget" saman med oss. Vi fekk forstå alle begrep gjennom handling, ikkje berre ved å få det forklart. Dette var kunnskap eg berre delvis kjente til frå før, som no vart konkretisert og avmystifisert, og gav meg eigarskap til begrep og verktøy eg dagleg kan bruke i undervisinga.

– Fjorårets kurs var intenst, krevende og utrolig lærerikt. Vi jobbet ganske hardt store deler av dagen, og brukte mye av fritiden vi hadde på å forberede oppgaver til dagen etterpå. Selv om dette kan høres tungt ut, var det utrolig givende og spennende hele veien. Programmet som var satt opp ved siden av gjorde at vi fikk oppleve flere steder av Lesvos: Fra å sykle til strender, spise middag ved havet eller gåtur til klostre.

– Studiesenteret på Metochi er en helt unik plass å jobbe, og det er noe helt spesielt å kunne fordype seg i arbeidet sitt i de nydelige omgivelsene. Folkene som jobber ved senteret er utrolig hyggelige, og de lager helt fantastisk mat. 

– Tilretteleggingen som blir tilbudt i pakken gjør at man ikke trenger å tenke på noe annet enn å jobbe, noe som gjør at man får full konsentrasjon og fullt utbytte av tiden man er der. 

– Selve kurset er en fin blanding av praksis og teori. Man må regne med å stå på scenen selv, men både Even og folkene som er der gjør at dette oppleves trygt. Læringen bygges ut av diskusjoner på det man selv viser, og det andre viser - med god veiledning fra Even. I tillegg skaper man en arena hvor man kan dele erfaringer med de andre kursdeltakerne. 

– Virkelig et kurs jeg anbefaler på det sterkeste.

Fakta

Søknadsperiode

Løpende opptak - få plasser igjen

Kurset har løpende opptak og stenges når det er fulltegnet.

Antall plasser

Maks 8

Spørsmål om innholdet i studiet?

madsh

Administrativ kontaktperson

Studiet tilbys av

Fakultet for kunstfag

Send studiet på mail