Emnet Ansvarlig kunstig intelligens (Responsible AI) vil bidra til å gi studenter et systematisk grunnlag for håndtering av kunstig intelligens med fokus på rettferdighet, ansvarlighet og gjennomsiktighet.
Videre vil studenter få innsikt i hvordan man kan bygge bro mellom etiske prinsipper og AI-implementering, slik at man sikrer samfunnsmessig verdiskaping. Ansvarlig AI er viktig for å fremme tillit til AI-systemer, som er en stor gjenværende hindring for å realisere de mest transformative AI-teknologiene
Emnet bygger på konsepter og metoder fra flere ulike fagfelt, inkludert matematikk, informatikk, statsvitenskap, jusstudier, sosiologi, bedriftsøkonomi, ledelse og filosofi.
I emnet vil studenter lære å ta i bruk teoretiske og statistiske konsepter samt verktøyet DataRobot for skjevhetsvurdering og rettferdighetsvurdering. Studenter vil oppfordres til å ta utgangspunkt i problemstillinger ved eget arbeid og identifisere hvilke aktuelle AI-utfordringer som må løses.
Etter fullført emne skal studenten kunne:
Emnet gis som nettbaserte samlinger bestående av forelesninger, øvelser og gruppearbeid, inkludert arbeid mellom samlingene. I forelesningene vil det bli lagt vekt på dialog mellom kursdeltakerne.
Det legges opp til aktiv deltakelse fra studentene gjennom presentasjoner av artikler og eksempler fra praksis. En viktig del av emnet er arbeid med obligatoriske prosjektoppgaver, der studenter samarbeider.
Undervisningsspråket er engelsk.
Opptakskravet er bachelorgrad eller tilsvarende utdanning av minst 180 studiepoengs omfang og minst 2 års relevant yrkespraksis etter avsluttet utdanning. Relevant yrkespraksis skal være fra stilling som normalt krever høyere utdanning.
Studiet er nettbasert og vil tilbys med oppstart mars 2024 til juni 2024. Nærmere informasjon om datoer for samlinger sendes til studenter i god tid før oppstart.
Emnet har ingen studieavgift, studieplasser er finansiert med støtte fra HK-dir. Utgifter knyttet til semesteravgift (kr.750,-) og pensum må påregnes.
Emnet kan tas som enkeltemne eller inngå som valgemne i det nettbaserte studieprogrammet Master i digitalisering (nettside kommer).
Ved spørsmål om studiet kontakt oss på sv-evu@uia.no