Er du interessert i hvordan du kan drive gruppebaserte mestringskurs for barn og unge med angst? Da kan denne videreutdanningen være aktuell for deg.
Videreutdanningen gir en innføring i grunnleggende prinsipper i kognitiv atferdsterapi ved angstlidelse for barn og ungdom over 10 år. Det vil bli gitt opplæring i hvordan du konkret kan anvende disse prinsippene i praksis tilpasset ulike former for angst. Hovedfokus i videreutdanningen er opplæring i hvordan drive gruppebaserte mestringskurs for barn og unge med angst.
Målgruppe:
Hovedmålgruppen for denne videreutdanningen er barnevernspedagoger, vernepleiere, sykepleiere, sosionomer, leger, psykologer og sosiallærere.
Videreutdanningen gir en innføring i grunnleggende prinsipper i kognitiv atferdsterapi ved angstlidelse for barn og ungdom over 10 år. Det vil bli gitt opplæring i hvordan en konkret kan anvende disse prinsippene i praksis tilpasset ulike former for angst. Hovedfokus i studiet er opplæring i hvordan drive gruppebaserte mestringskurs for barn og unge med angst (Mini-RISK og RISK).
Mestringskursene består av en kortversjon (Mini-RISK: 15 timer) til bruk i førstelinjetjenesten og en langversjon (RISK: 38 timer) til bruk i spesialisthelsetjenesten. Mini-RISK består av 8 samlinger over 8 uker og har et omfang på ca. 15 timer. Ungdommene deltar på 7 samlinger mens foreldrene deltar på to av eksponeringssamlingene, samt første og siste samling sammen med lærer/helsesøster. Langversjonen av RISK går over 10 uker og består av 6 samlinger på 2,5 timer, 4 heldags-eksponeringssamlinger a 5 timer, samt 2 samlinger i for- og etterkant der begge foreldrene er til stede.
Undervisning og veiledning blir tilpasset utfra om deltakerne kommer fra første- eller andrelinjetjenesten.
Etter fullført videreutdanning skal du:
Denne videreutdanningen går over 1 år og er samlingsbasert.
Dag 1:
Innføring i angstproblematikk og grunnprinsipper i kognitiv atferdsterapi ved angstlidelser. Kartleggingsinstrumenter. Rekruttering
Dag 2:
Hvordan gjennomføre grupper for engstelse hos barn og unge. Presentasjon av behandlingsmanualen «RISK- lavterskel» og gjennomgang av manualen time for time. Gjennomføring av atferds-eksperiment.
Dag 3:
Ferdighetstrening i hvordan lede grupper for engstelige barn og ungdom
Dag 1:
Kognitiv terapi for sosial angstlidelse. Bruk av videoeksponering.
Dag 2:
Foreldreinvolvering ved behandling av angstlidelse. Ferdighetstrening
Dag 3:
Gruppeveiledning (6 timer).
Dag 1:
Panikklidelse/agorafobi. Ferdighetstrening.
Dag 2:
Spesifikk fobi/generalisert angstlidelse/separasjonsangst. Ferdighetstrening
Dag 3:
Gruppeveiledning (6 timer)
Dag 1:
Samarbeid med skolen, lærere. Åpen samling der lærere inviteres til å bli med halve dagen.
Dag 2:
Gruppeveiledning (6 timer)
Hovedansvarlig for undervisningen er Åshild Tellefsen Håland som er ansatt som forskningsleder ved FOU-enheten i Avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP) og har også en bistilling ved Institutt for psykososial helse ved Universitetet i Agder. Hun har en Ph.D på atferdsterapeutisk gruppebehandling for voksne med tvangslidelse som hun i 2013 fikk årets doktorgrad for og også har vært involvert i flere studier på behandling av engstelig ungdom. Hun har i samarbeid med terapeuter i ABUP utviklet en flerfamiliegruppe-manual for ungdom med angstlidelser (RISK) med svært lovende resultater. På bakgrunn av de gode erfaringene med RISK har hun laget en lavterskel versjon av RISK primært til bruk i kommunen. Håland er godkjent veileder i kognitiv terapi.
Thomas Bjerregaard Bertelsen er psykolog ved ABUP og Ph.D kandidat i RISK- prosjektet: «Flerfamiliegrupper for barn og unge med angstlidelser». Han er gruppeterapeut i RISK-gruppene og har spesielt god kompetanse i hvordan jobbe med foreldreinvolvering i grupper.
Bachelorgrad (180 studiepoeng) i helse- og sosialfaglige utdanninger (barnevernspedagoger, vernepleiere, sykepleiere, sosionomer, leger, og psykologer).
Søkere med annen høgskole- eller universitetsutdanning på tilsvarende utdanningsnivå kan etter særskilt vurdering bli tatt opp som student (for eksempel sosiallærere som har rammer for å drive angstkurs på skolen sammen med helsesykepleier).
Minimum 2 års praksis fra arbeid med barn og unges psykiske helse.
Andre krav
For at det skal være mulig å få erfaring med å drive angstkurs i gruppe i praksis stilles det krav om at minst to fagpersoner fra samme arbeidssted, organisasjon eller kommune søker opptak til utdanningen. Ved søknad om opptak må søkere oppgi navnet til samarbeidspartneren de skal drive gruppe sammen med.
Kandidatenes arbeidsgiver (kommune eller spesialisthelsetjeneste) er ansvarlig for at de juridiske rammene for å tilby kognitiv terapi til barn og unge er tilfredsstilt. I tillegg må det avklares at studentene har tilstrekkelig tid i løpet av studiet til å gjennomføre den praksis som kreves. Ved opptak inngås det skriftlig avtale med kandidatene og deres arbeidsgiver, hvor de bekrefter at de kjenner til og aksepterer betingelsene knyttet til opplæringen.
Pris: Kr 23 000,-
Semesteravgift (pt kr 710/750 pr semester) og pensumlitteratur kommer i tillegg.
Undervisnings- og læringsformer
Det er obligatorisk undervisning i emnet. Emnet har et arbeidsomfang på 405 timer.
Studentene må ha gjennomført et behandlingsforløp i gruppe, og mottatt veiledning på to lyd/videoopptak.
Godkjent frammøte i obligatoriske deler av undervisningen og veiledning.
Det kreves 80 % dokumentert tilstedeværelse på både undervisning og veiledning.
Individuell vurdering av innlevert video-opptak av en gruppeterapi-samling. Vurderes til bestått- ikke bestått.
Med forbehold om endringer.
1. mars – 1. juni 2023
«Førstemann til mølla»-prinsippet gjelder dersom du er kvalifisert i henhold til opptakskravet. Det stenges for søking når tilbudet er fulltegnet.
40
kr 23.000