Innfordring 3 - Tvangsfullbyrdelse (realisasjon), gjeldsforhandling og konkurs - Universitetet i Agder
1/2 år
Studiepoeng
Omfang
Deltid
Etter avtale

Tvangsfullbyrdelse, gjeldsforhandling og konkurs tilbys som oppdragskurs til private, statlige og kommunale virksomheter over hele landet. Kurset retter seg mot personer som arbeider med innfordring av pengekrav.

Sentrale tema ved tvangsfullbyrdelse er realisasjon av løsøre og realregistrerte formuesgoder som tvangsgrunnlag og tvangssalg mv. Sentrale tema ved fellesforfølging, gjeldsforhandling og konkurs er åpning av gjeldsforhandling, innholdet i forhandlingene, frivillig og tvungen gjeldsforhandling, endring og omgjøring.

Innholdet i kurset vil ved avtale om oppdragskurs bli spisset til målgruppen, f.eks. ansatte i skatteetaten, NAV, andre.

Hva lærer du?

Etter gjennomført kurs skal du

• ha grunnleggende kunnskap om sentrale regler om grunnlaget for realisasjon av realregistrerte formuesgoder, herunder også om varslingsregler og partsforholdet
  • ha grunnleggende kunnskap om gjennomføring av tvangssalg, stadfestelse og fordeling av kjøpesummen
  • ha grunnleggende kunnskap om sentrale regler om åpning, gjennomføring og avslutning av gjeldsforhandlinger etter gjeldsordningsloven, herunder også om endring og omgjøring
  • ha grunnleggende kunnskap om åpning av konkurs og konkursbehandlingen
  • ha grunnleggende kunnskap om konkursboets beslagsrett, herunder også konkursdebitors kontrakter og omstøtelse
  • kunne anvende rettsområder som har betydning for arbeidet med innkreving av gjeld
  • kunne gjennomføre praktiske drøftelser i tilknytning til rettsregler som er nevnt ovenfor
  • kunne identifisere rettsområdene i et samfunnsmessig perspektiv
  • kunne reflektere over etiske problemstillinger innenfor rettsområdene.

Oppbygging

Kurset gjennomføres med to samlinger a to dager med forelesninger, case og fellesarbeid. Nettstøttet undervisning. Obligatorisk oppgave (individuelt eller gruppe) og selvstudium mellom samlingene.

Overgangsordning – reviderte kurs

UiA har tilbudt kurs i Innfordring av pengekrav siden 1996. Kursene er utviklet i nært samarbeid med KS og NKK, senere Skatteetaten, SI og andre.
Fra høsten 2015 tilbys kursene i ny/revidert utgave, totalt 3 x 10 studiepoeng (sp).

Innholdet og strukturen i kursene er noe endret i forhold til tidligere tilbud (15 + 10 sp).
Studenter som tidligere har gjennomført kurs etter «gammel ordning» gis studiepoengreduksjon ved gjennomføring av nye kurs (ref. Detaljert studiebeskrivelse).
Studenter som tidligere har gjennomført totalt 25 sp. etter «gammel ordning» anbefales ikke nye kurs, da du kun vil få 2,5 «nye» studiepoeng ved gjennomføring av nye del 2 og tilsvarende for nye del 3).

Se hele studieplanen

Generell studiekompetanse eller godkjent realkompetanse.

Søkere over 25 år blir tatt opp til utdanningen uten dokumentasjon. (Dette gjelder bare etter- og videreutdanningstilbud, ikke ordinære tilbud ved UiA). Det forutsettes at den som søker har den realkompetansen og bakgrunnen som skal til for å gjennomføre utdanningen.

Søkere under 25 år må dokumentere studiekompetanse eller realkompetanse.

Anbefalte forkunnskaper

Grunnleggende kunnskaper om sikring av pengekrav.

Pris

Kurset tilbys som oppdragskurs til ansatte i privat-, statlig- og kommunal virksomhet.
Påmelding krever avtale om tildelt plass med oppdragsgiver.
Ta kontakt for nærmere informasjon og pristilbud.

I tillegg til kursprisen kommer lovpålagt semesteravgift til studentsamskipnaden og utgifter til pensumlitteratur (for eksamenskandidater).

Deltakelse uten eksamen

Oppdragsgiver velger selv hvem som skal delta på kurset. For tilgang til kompetansegivende eksamen og studiepoeng kreves dokumentasjon iht. opptakskravene.

Gjennomføring på deltid

Kurset gjennomføres normalt med to samlinger a to dager over ett semester. Samlingene tilbys til oppdragsgivere over hele landet, og gjennomføres på avtalt sted. Alternativt kan samlingene også gjennomføres på UiAs campus i Kristiansand eller Grimstad.

Anbefalte forkunnskaper

Grunnleggende kunnskap om sikring av pengekrav  - se:
Innfordring 1 – Pengekravsrett, mislighold og panterett, 10 sp og
Innfordring 2 – Tvangsfullbyrdelse og selskapsrett, 10 sp