Innfordring 2 - Tvangsfullbyrdelse og selskapsrett - Universitetet i Agder
Omfang
Deltid
Etter avtale

Tvangsfullbyrdelse og selskapsrett tilbys som oppdragskurs til private, statlige og kommunale virksomheter over hele landet. Kurset retter seg mot personer som arbeider med innfordring av pengekrav.

Sentrale tema ved tvangsfullbyrdelse er inhabilitet, taushetsplikt, tvangsgrunnlag, utlegg, klagebehandling og klagefrister. Sentrale tema i selskapsretten er ulike selskapsformer, stiftelse av selskaper, selskapsorganer og ansvar i selskapsforhold.

Innholdet i kurset vil ved avtale om oppdragskurs bli spisset til målgruppen, f.eks. ansatte i skatteetaten, NAV, andre.

Hva lærer du?

Etter gjennomført kurs skal du

• ha grunnleggende kunnskap om namsmyndighetene og de mest sentrale saksbehandlingsreglene som gjelder for disse
  • ha grunnleggende kunnskap om etablering av tvangsgrunnlag og tvangskraft og sikring av krav gjennom utlegg
  • ha grunnleggende kunnskap om klagebehandling og klagefrister
  • ha grunnleggende kunnskap om stiftelse av selskaper
  • ha grunnleggende kunnskap om selskapsorganenes oppgaver og kompetanse og ansvarsregler for selskapsledelsen og medlemmer av selskapsorganene
  • kunne anvende rettsområder som har betydning for arbeidet med innkreving av gjeld
  • kunne gjennomføre praktiske drøftelser i tilknytning til rettsregler som er nevnt ovenfor
  • kunne identifisere rettsområdene i et samfunnsmessig perspektiv
  • kunne reflektere over etiske problemstillinger innenfor rettsområdene.

Oppbygging

Kurset gjennomføres med to samlinger a to dager med forelesninger, case og fellesarbeid. Nettstøttet undervisning. Obligatorisk oppgave (individuelt eller gruppe) og selvstudium mellom samlingene.

Overgangsordning – reviderte kurs

UiA har tilbudt kurs i Innfordring av pengekrav siden 1996. Kursene er utviklet i nært samarbeid med KS og NKK, senere Skatteetaten, SI og andre.
Fra høsten 2015 tilbys kursene i ny/revidert utgave, totalt 3 x 10 studiepoeng (sp).

Innholdet og strukturen i kursene er noe endret i forhold til tidligere tilbud (15 + 10 sp).
Studenter som tidligere har gjennomført kurs etter «gammel ordning» gis studiepoengreduksjon ved gjennomføring av nye kurs (ref. Detaljert studiebeskrivelse).
Studenter som tidligere har gjennomført totalt 25 sp. etter «gammel ordning» anbefales ikke nye kurs, da du kun vil få 2,5 «nye» studiepoeng ved gjennomføring av nye del 2 og tilsvarende for nye del 3).

Se hele studieplanen

Generell studiekompetanse eller godkjent realkompetanse.

Søkere over 25 år blir tatt opp til utdanningen uten dokumentasjon. (Dette gjelder bare etter- og videreutdanningstilbud, ikke ordinære tilbud ved UiA). Det forutsettes at den som søker har den realkompetansen og bakgrunnen som skal til for å gjennomføre utdanningen.

Søkere under 25 år må dokumentere studiekompetanse eller realkompetanse.

Anbefalte forkunnskaper

Grunnleggende kunnskap om pengekravsrett, mislighold og panterett.

Pris

Kurset tilbys som oppdragskurs til ansatte i privat-, statlig- og kommunal virksomhet.
Ta kontakt for nærmere informasjon og pristilbud.

I tillegg til kursprisen kommer lovpålagt semesteravgift til studentsamskipnaden og utgifter til pensumlitteratur (for eksamenskandidater).

Deltakelse uten eksamen

Oppdragsgiver velger selv hvem som skal delta på kurset. For tilgang til kompetansegivende eksamen og studiepoeng kreves dokumentasjon iht. opptakskravene.

Gjennomføring på deltid

Kurset gjennomføres normalt med to samlinger a to dager over ett semester. Samlingene tilbys til oppdragsgivere over hele landet, og gjennomføres på avtalt sted. Alternativt kan samlingene også gjennomføres på UiAs campus i Kristiansand eller Grimstad.

Anbefalte forkunnskaper

Grunnleggende kunnskap om pengekravsrett, mislighold og panterett, se
Innfordring 1 – Pengekravsrett, mislighold og panterett

Mulig påbygging