Denne videreutdanningen er for deg som er interessert i å lære å anvende familieterapeutiske teorier og metoder i arbeid med familier.
Videreutdanningen er en teoretisk og klinisk utdanning. Det kliniske perspektivet står sentralt både i den teoretiske undervisningen og i kravene som stilles til praksis i utdanningsperioden. Gjennom å stille krav om klinisk veiledning sikrer vi at utdanningsforløpet gir deg en klinisk realkompetanse.
Videreutdanningen legger samtidig vekt på å sette teorier og metoder inn i den aktuelle norske samfunnsmessige kontekst. Studiet vil ta opp de grunnleggende verdispørsmål og anlegge etiske perspektiv på praksis og teori i familieterapeutisk arbeid.
Videreutdanningen i Familieterapi består av tre emner:
Målgruppen for videreutdanningen er personer med bachelorgrad i helse- og sosialfag (f.eks. barnevern, ergoterapi, fysioterapi, sosialt arbeid, sykepleie eller vernepleie) allmennlærerutdanning, barnehagelærerutdanning og politiutdanning.
Etter endt utdanning skal du:
1. studieår |
1. semester Høst |
Familieterapi – vitenskapsfilosofi, teorier og metoder |
Praktiske studier i familieterapi |
2.semester Vår |
|||
2. studieår |
3.semester Høst |
Familieterapi – etikk og praksis |
|
4.semester Vår |
Bachelorgrad (180 studiepoeng) i helse- og sosialfag (f.eks barnevern, ergoterapi, fysioterapi, sosialt arbeid, sykepleie eller vernepleie), allmennlærerutdanning, barnehagelærerutdanning eller politiutdanning, og minst ett års utdanningsrelevant yrkespraksis etter endt utdanning.
Søkere med annen høgskole- eller universitetsutdanning på tilsvarende utdannings- og praksisnivå kan etter særskilt vurdering bli tatt opp som student.
Kr. 15.000,- pr semester (totalt kr 60.000,-)
Semesteravgift (pt kr 710/750 pr semester) og pensumlitteratur kommer i tillegg.
Utgifter til veiledning på praksisstedet kan påløpe, se punktet «Klinisk veiledning» under.
Videreutdanningen er en 60 studiepoengs deltidsutdanning over to år. Det er to - tre samlinger à en uke på campus i Kristiansand pr semester.
Det blir lagt opp til ulike og fleksible studie- og arbeidsformer, og disse presenteres i tilknytning til de ulike emnene.
Det er obligatorisk undervisning i videreutdanningen (minimum 80 % tilstedeværelse).
Dato kommer senere.
Det er en fordel at studenten er i arbeid som er familierelatert. Studentene må kunne dokumentere minst 100 timers praksis som familieterapeut i løpet av undervisningsperioden.
Dette sikrer muligheten for en aktiv integrering av teori og metoder og dokumenteres gjennom «timeliste».
En utprøving av nye tilnærminger i direkte klientarbeid må skje gjennom kvalifisert veiledning. Veiledningen skal omfatte minst 120 timer individuell/gruppeveiledning hvorav minst 30 timer skal foregå som direkte veiledning.
Direkte veiledning vil si at veileder er til stede under studentens arbeid med familier eller at studenten har med video fra eget pågående klinisk arbeid. Minst 50 % av veiledningen skal være gruppeveiledning; en veiledningstime er på 45 minutter. 60 timers gruppeveiledning dekkes av studiet.
De resterende 60 timers veiledning må organiseres og betales individuelt. Universitetet kan være behjelpelig med å skaffe noen praksisplasser.
I utdanningen legges det vekt på skriftlig formidling av egne ideer og erfaringer, teoretiske vurderinger og klinisk materiale. Ved avslutning av de to første semestre skal det leveres semesteroppgaver i emnet PSY902, og emnet vurderes med skoleeksamen. Studiet avsluttes med en fordypningsoppgave i emnet PSY903 og praktisk-muntlig eksamen i PSY904.
Alle arbeidskrav, inkludert 120 timers veiledning, må være utført og godkjent før studenten får anledning til å avlegge eksamen.
Med forbehold om endringer.