Les mer om hvordan UiA bruker informasjonskapsler på dette nettstedet og hvordan du kan deaktivere disse.
NB. Studieprogrammet er under evalueringer og endringer kan forekomme.
Dette er studiet for deg som er interessert i mat, kosthold og ernæring og ønsker å forstå mer av sammenhengen mellom kosthold og helse. Et sunt og bærekraftig kosthold er en forutsetning for god helse i befolkningen og et fundament i samfunnsutviklingen. Det er store nasjonale og globale samfunnsutfordringer knyttet til kosthold og ernæring i dagens samfunn, og derfor er det viktig å utdanne personer med bred kompetanse innenfor fagområdet.
Gjennom studiet vil du opparbeide deg kunnskap og ferdigheter innenfor helsefremmende og forebyggende ernæringsarbeid. Du vil også lære om forskning og forskningsmetoder innen ernæringsfeltet. Studiehverdagen vil bestå av varierte undervisningsformer i både laboratorier, kjøkken, gruppearbeid og fellesundervisning i auditorier. I løpet av studiet kan du velge arbeidspraksis der du får prøvd kompetansen din i arbeidslivet. Du vil også ha et emne i entreprenørskap der du sammen med medstudenter får erfaring i å planlegge, drive og avslutte en egen bedrift.
I løpet av studiet vil du lære om mat og ernæring, om sunt og bærekraftig kosthold og om utfordringer i samfunnet knyttet til ernæring. Du vil få praktiske leksjoner i matlaging og vil lære om planlegging av kosthold. I tillegg studerer du emner som kjemi, biokjemi og fysiologi. Disse emnene gir deg forutsetninger for å forstå de kompliserte sammenhengene mellom kosthold og kroppens funksjon.
Gjennom studiet vil du få kompetanse til å gi kunnskapsbasert veiledning og råd om helsefremmende og forebyggende kosthold til grupper. Samtidig vil du etter endt studium ha tilegnet deg kunnskap om politiske, nasjonale, globale og miljømessige utfordringer knyttet til mat og kosthold.
Fullført studium gjør deg kvalifisert for å jobbe med helsefremmende og forebyggende arbeid der kompetanse i ernæring og ernæringsarbeid er av betydning, både nasjonalt og internasjonalt. Du vil også være kvalifisert for stillinger innenfor matvareindustrien og innen opplysningsvirksomhet og formidling.
Vi tar forbehold om endringer i studieplanen før oppstart av studiet.
For å tas opp på bachelorprogrammet i ernæring kreves generell studiekompetanse i tillegg til MEROD-krav. Dette innebærer Matematikk R1 eller S1 og S2, fysikk 1 og kjemi 1 + kjemi 2.
Alle søkere konkurrerer om en studieplass i en ordinær kvote. I denne kvoten konkurrerer du på grunnlag av konkurransepoengene dine. Konkurransepoeng består av karakterpoeng og eventuelle tilleggspoeng.
Du konkurrerer i kvoten for førstegangsvitnemål dersom du ikke fyller mer enn 21 år i året du søker opptak og har fått utstedt førstegangsvitnemål på normert tid i videregående opplæring, eller har generell studiekompetanse på bakgrunn av vitnemål fra yrkesfag og studiekompetansefagene. Skal du søke studier med spesielle opptakskrav, og konkurrerer i førstegangsvitnemålkvoten, må fagene som inngår i det spesielle opptakskravet stå på førstegangsvitnemålet ditt. 50 prosent av alle studieplassene gis i denne kvoten, og du konkurrerer kun med skolepoengene dine. Det står «Førstegangsvitnemål» på vitnemålet ditt om du har det.
I femte semester kan du velge HEL203 Praksis i helsefremmende arbeid. Her vil du være utplassert i praksis i 15 arbeidsdager, primært i uke 40-43. Praksisperioden kan etter avtale mellom UiA og praksissted organiseres ulikt, for eksempel tre sammenhengende uker, 15 enkeltdager eller 30 halve dager.
Du kan søke på en eller flere av praksisplassene som UiA har avtale med eller du kan finne egen relevant praksisplasser som må godkjennes av UiA. Det er begrenset antall plasser tilgjengelig på de ulike praksisstedene. Eksempler på UiA sine praksisplasser er DNT Sør, Frisklivssentraler, Kristiansand sanitetsforening, Gimletroll idrettsfritidsordning, skolefritidsordninger, Trafoen, Geitmyra Matkultursenter for barn og Beitostølen Helsesportssenter.
Som student på bachelorprogrammet i ernæring kan du reise på utveksling i 5. semester og ta valgemner i utlandet. Du kan velge ulike emner relatert til ernæring, og så lenge du har sørget for en forhåndsgodkjenning fra studieprogrammet ditt vil disse emnene inngå i graden din fra UiA.
Bachelorprogrammet i ernæring har en rekke kvalitetssikrede utvekslingsavtaler med samarbeidsinstitusjoner i Europa, Australia og USA.
Du må påregne noe kostpenger til praktisk matlaging. Nærmere opplysninger vil bli gitt ved semesterstart.
Bachelorstudiet kvalifiserer for videre studier på masternivå – både på UiA, ved andre norske universiteter og i utlandet. Opptakskravene ved det enkelte masterstudium og karakterene fra bachelorstudiet bestemmer hva du kan studere videre. Bachelorprogrammet i ernæring kvalifiserer ikke for opptak til masterstudier i klinisk ernæring.
201 864
25
Norsk
Enkelte emner kan bli gitt på engelsk.
Bachelorstudiet kvalifiserer for videre studier på masternivå – både i Norge og i utlandet.
Opptakskravene ved det enkelte masterstudium, i tillegg til karakterene, bestemmer hva du kan studere videre. Vær oppmerksom på at endringer i opptakskrav kan forekomme.