Les mer om hvordan UiA bruker informasjonskapsler på dette nettstedet og hvordan du kan deaktivere disse.
Dette er studiet for deg som er interessert i mat og kosthold. I studiet lærer du mer om hvordan maten vi spiser påvirker helse og livskvalitet. Årsstudiet i ernæring, mat og kultur gir deg grunnleggende kunnskap om mat, kosthold og ernæring i et helse- og miljøperspektiv. Samtidig lærer du praktiske ferdigheter i matlaging. Du får også kompetanse i å planlegge kosthold for ulike grupper. Studiet gir deg kunnskaper og ferdigheter til bruk i eget liv. Studiet kan også inngå som en del av andre studier.
I studiet lærer du om matens betydning for individ og samfunn, hvordan ulike typer kostmønstre er relatert til helse og om utfordringer knyttet til ernæring i ulike samfunnsgrupper. Du lærer å lage mat i tråd med nasjonale anbefalinger og i tråd med prinsipper for etisk og bærekraftig forbruk. I tillegg lærer du hvordan man planlegger, starter opp og driver en egen bedrift sammen med medstudenter i praksis.
Generell studiekompetanse.
Alle søkere konkurrerer om en studieplass i en ordinær kvote. I denne kvoten konkurrerer du på grunnlag av konkurransepoengene dine. Konkurransepoeng består av karakterpoeng og eventuelle tilleggspoeng.
Du konkurrerer i kvoten for førstegangsvitnemål dersom du ikke fyller mer enn 21 år i året du søker opptak og har fått utstedt førstegangsvitnemål på normert tid i videregående opplæring, eller har generell studiekompetanse på bakgrunn av vitnemål fra yrkesfag og studiekompetansefagene. Skal du søke studier med spesielle opptakskrav, og konkurrerer i førstegangsvitnemålkvoten, må fagene som inngår i det spesielle opptakskravet stå på førstegangsvitnemålet ditt. 50 prosent av alle studieplassene gis i denne kvoten, og du konkurrerer kun med skolepoengene dine. Det står «Førstegangsvitnemål» på vitnemålet ditt om du har det.
Du må påregne noe kostpenger til praktisk matlaging. Nærmere opplysninger vil bli gitt ved semesterstart.
Årsstudiet i ernæring, mat og kultur kan inngå som en breddeenhet i andre bachelorprogram, f.eks. bachelorprogrammet i folkehelsearbeid og bachelorprogrammet i idrett. Årsstudiet kan også tas i tillegg, som påbygning til andre studier. Årsstudiet i ernæring, mat og kultur inngår i sin helhet i bachelorprogrammet i ernæring ved UiA. Det er derfor mulig å søke seg over på bachelorprogrammet etter fullført årsstudium. Vær oppmerksom på at bachelorprogrammet har egne opptakskrav.
201 646
16
Norsk
Enkelte emner kan bli gitt på engelsk.