0
Hopp til hovedinnhold
Varighet
1 år
Studiepoeng
60
Omfang
Heltid
Start
Høst 2020
Studiested
Kristiansand

Dette er studiet for deg som er interessert i mat og kosthold. I studiet lærer du mer om hvordan maten vi spiser påvirker helse og livskvalitet. Årsstudiet i ernæring, mat og kultur gir deg grunnleggende kunnskap om mat, kosthold og ernæring i et helse- og miljøperspektiv. Samtidig lærer du praktiske ferdigheter i matlaging. Du får også kompetanse i å planlegge kosthold for ulike grupper. Studiet gir deg kunnskaper og ferdigheter til bruk i eget liv. Studiet kan også inngå som en del av andre studier.

Hva lærer du?

I studiet lærer du om matens betydning for individ og samfunn, hvordan ulike typer kostmønstre er relatert til helse og om utfordringer knyttet til ernæring i ulike samfunnsgrupper. Du lærer å lage mat i tråd med nasjonale anbefalinger og i tråd med prinsipper for etisk og bærekraftig forbruk. I tillegg lærer du hvordan man planlegger, starter opp og driver en egen bedrift sammen med medstudenter i praksis.

Oppbygning

Se hele studieplanen

Opptakskrav og poeng

Opptakskrav

Generell studiekompetanse.

Poenggrense ved forrige opptak

Ordinær kvote

52,1

Alle søkere konkurrerer om en studieplass i en ordinær kvote. I denne kvoten konkurrerer du på grunnlag av konkurransepoengene dine. Konkurransepoeng består av karakterpoeng og eventuelle tilleggspoeng.

Kvote for førstegangsvitnemål

44,8

Du konkurrerer i kvoten for førstegangsvitnemål dersom du ikke fyller mer enn 21 år i året du søker opptak og har fått utstedt førstegangsvitnemål på normert tid i videregående opplæring, eller har generell studiekompetanse på bakgrunn av vitnemål fra yrkesfag og studiekompetansefagene. Skal du søke studier med spesielle opptakskrav, og konkurrerer i førstegangsvitnemålkvoten, må fagene som inngår i det spesielle opptakskravet stå på førstegangsvitnemålet ditt. 50 prosent av alle studieplassene gis i denne kvoten, og du konkurrerer kun med skolepoengene dine. Det står «Førstegangsvitnemål» på vitnemålet ditt om du har det.

Egenbetaling

Du må påregne noe kostpenger til praktisk matlaging. Nærmere opplysninger vil bli gitt ved semesterstart.

Videre studier

Årsstudiet i ernæring, mat og kultur kan inngå som en breddeenhet i andre bachelorprogram, f.eks. bachelorprogrammet i folkehelsearbeid og bachelorprogrammet i idrett. Årsstudiet kan også tas i tillegg, som påbygning til andre studier. Årsstudiet i ernæring, mat og kultur inngår i sin helhet i bachelorprogrammet i ernæring ved UiA. Det er derfor mulig å søke seg over på bachelorprogrammet etter fullført årsstudium. Vær oppmerksom på at bachelorprogrammet har egne opptakskrav.

Fakta

Søknadsfrist

15. april

1. mars for noen søkergrupper. Gjelder det deg?

Søkekode

201 646

Antall plasser

16

Undervisningsspråk

Norsk

Enkelte emner kan bli gitt på engelsk.

Spørsmål om opptak til studiet?

Spørsmål om innholdet i studiet?

Studiet tilbys av

Fakultet for helse- og idrettsvitenskap

Se hele studieplanen

Spør studentene

Logo for linjeforenignen Trisalus

Trisalus er linjeforeningen for folkehelse, idrett og ernæring ved UiA. Følg eller spør dem gjerne for innblikk i studenttilværelsen.

(UiA tar ikke ansvar for innhold og svar gitt av studentforeninger)

Andre studier du kanskje vil like