Bioingeniørstudiet er en medisinsk laboratorieutdanning, som kombinerer helsefag og teknologi.
Bioingeniøren er den som analyserer det biologiske materialet fra pasientprøver (blodprøver/celler/gener), som er et viktig grunnlag for å stille diagnoser og gi riktig behandling. Bioingeniørenes kompetanse innenfor laboratoriemedisinske fagområder som laboratorieteknologi, kvalitetskontroller og kvalitetssikring, samt praktisk laboratoriearbeid gjør dem kvalifisert til oppgaver på både medisinske og andre typer laboratorier.
Biologi og kjemi er sentrale fag i bioingeniørutdanningen. Praksis er en vesentlig del av studiet.
Fullført studium gir graden bachelor i bioingeniørfag som gir grunnlag for å søke autorisasjon som bioingeniør i henhold til lov om helsepersonell.
Du lærer blant annet om:
Studiet er organisert slik at du først får et solid naturvitenskapelig fundament (biologi/kjemi), før du begynner på de medisinske laboratorieemnene (blodprøvetaking, analysearbeid), og samfunnsvitenskapelige/humanistiske emner (bl.a. etikk og vitenskapelig metode). Praksis er integrert gjennom hele studiet.
De fleste studentene går rett ut i jobb, i hovedsak på medisinske laboratorier på sykehus eller annen helsetjeneste.
Du kan også arbeide med undervisning, forskning, i veterinærmedisin, næringsmiddelkontroll, farmasøytisk og petrokjemisk industri eller som produktspesialist hos leverandører av medisinsk utstyr.
Generell studiekompetanse + spesielle krav om matematikk R1/(S1+S2) eller 2MX/2MY/3MZ og ett av fagene fysikk 1/biologi 1/kjemi 1/ 2FY/2BI/2KJ.
Anbefalte forkunnskaper:
Studiet bygger på kunnskaper tilsvarende 2KJ eller kjemi 1.
Løpende skikkethetsvurdering av studenten foregår i løpet av hele studiet.
Alle søkere konkurrerer om en studieplass i en ordinær kvote. I denne kvoten konkurrerer du på grunnlag av konkurransepoengene dine. Konkurransepoeng består av karakterpoeng og eventuelle tilleggspoeng.
Du konkurrerer i kvoten for førstegangsvitnemål dersom du ikke fyller mer enn 21 år i året du søker opptak og har fått utstedt førstegangsvitnemål på normert tid i videregående opplæring, eller har generell studiekompetanse på bakgrunn av vitnemål fra yrkesfag og studiekompetansefagene. Skal du søke studier med spesielle opptakskrav, og konkurrerer i førstegangsvitnemålkvoten, må fagene som inngår i det spesielle opptakskravet stå på førstegangsvitnemålet ditt. 50 prosent av alle studieplassene gis i denne kvoten, og du konkurrerer kun med skolepoengene dine. Det står «Førstegangsvitnemål» på vitnemålet ditt om du har det.
Det er mulig å utveksle via BIOnord innen Nordplus.
201 702
30
Norsk
Enkelte emner kan bli gitt på engelsk.
Bioingeniørstudenten Johanne Dahl Storholt frå Universitetet i Agder og fleire av medstudentane hennar har vore i praksis på Sørlandet sjukehus denne våren.
Bachelorstudiet kvalifiserer for videre studier på masternivå – både i Norge og i utlandet.
Opptakskravene ved det enkelte masterstudium, i tillegg til karakterene, bestemmer hva du kan studere videre. Vær oppmerksom på at endringer i opptakskrav kan forekomme.