Kunnskaper
Etter å ha gjennomført emnet skal studenten ha:
Ferdigheter
Etter å ha gjennomført emnet skal studenten:
Generell kompetanse
Etter å ha gjennomført emnet skal studenten:
Emnet inkluderer samfunnskunnskap, geografi og historie og skal sette studenten i stand til å gi god faglig og tilrettelagt begynneropplæring i faget. Samfunnsfaget søker å bygge kunnskap som setter studentene i stand til å planlegge og gjennomføre undervisning som utfordrer elevene og fremmer deres samfunnsbevissthet, engasjement og interesse for faget. Emnet binder sammen ulike samfunnsfaglige perspektiver for å utvikle forståelser for samspill mellom sosiale livsbetingelser, normer, praksis og institusjoner og samspillet mellom mennesker, samfunn og natur i nåtidig, historisk og geografisk perspektiv.
Et sentralt formål med samfunnsfaget i skolen er å medvirke til elevenes forståelse for og oppslutning om grunnleggende menneskerettigheter, demokratiske verdier og til aktivt medborgerskap. Emnet gir en innføring i sentrale tema innenfor fagområdet samfunnskunnskap slik som sosialisering, samfunn, kultur, samiske forhold, mangfold, menneskerettsopplæring, sentrale samfunnsinstitusjoner, maktforhold, demokrati og deltakelse.
Det er også et formål å utvikle elevenes bevissthet om at de inngår i en historisk sammenheng og at kollektive og individuelle valg i fortid og nåtid påvirker fellesskapet og egen livssituasjon. Blant annet skal elevene også utvikle bevissthet om sammenhengene mellom produksjon og forbruk, og kunne vurdere konsekvensene av ressursbruk på miljøet og en bærekraftig utvikling. Gjennom arbeidet med geografiske områder og utvalgte historiske epoker og hendelser, vil emnet fokusere på forståelsen av samspillet mellom mennesker, samfunn og natur i historisk og geografisk perspektiv.
Faget i praksis
I praksisperioden skal studentene arbeide med planlegging og gjennomføring av undervisning i samfunnsfag med særlig vekt på begynneropplæring, grunnleggende ferdigheter og på å prøve ut ulike arbeidsmåter i faget.
Arbeidskrav må være bestått for å kunne gå opp til eksamen. Nærmere beskrivelse av arbeidskrav vil bli gitt gjennom Canvas ved semesterstart. Emnet har et krav om 70 % tilstedeværelse for å kunne gå opp til eksamen.
Grunnskolelærerstudenter må ha: Bestått praksis. Andre studenter må ha: Bestått fagdidaktisk arbeid av tilsvarende omfang som praksis.
Individuell skriftlig semesteroppgave gradert karakter
Muntlig skoleeksamen gradert karakter
1 semester
30
Vår
Kristiansand
Fakultet for samfunnsvitenskap