Bestått lærerutdanning
Kunnskaper
Ferdigheter
Generell kompetanse
Emnet gir innsikt i sentrale begreper og problemstillinger innen veiledning, og bidrar til inngående kunnskap om det pedagogiske veiledningsfeltets ulike teorier, tilnærminger, roller, relasjoner og aktiviteter.
Gjennom økt veiledningskompetanse vil studenten lære å anvende erfarings- og forskningsbasert kunnskap som kan medvirke til profesjonsutvikling i praksis.
Det legges vekt på at studenten ved hjelp av observasjon, læringsforståelse og didaktisk kompetanse skal utvikle et analytisk, reflektert og kritisk syn på ulike tilnærminger og tilpasse veiledningen til skiftende kontekster.
Deltagernes yrkespraksis og profesjonens kunnskaps- og verdigrunnlag utgjør en sentral del av studiet. Kritisk refleksjon over egen profesjon og veilederrolle, samt etiske utfordringer i veiledning, står sentralt. Mandat, oppdrag og sentrale styringsdokumenter vektlegges.
Undervisning, oppgaver og arbeidskrav har som utgangspunkt og formål å bidra til økt veiledningskompetanse og profesjonsfaglig utvikling gjennom teoretisk belysning og refleksjon over praksis, profesjon og fagfelt.
Emnet er organisert rundt fellessamlinger, nettressurser, basisgrupper, praktiske veiledningsoppgaver, skriftlige arbeider og bruk av veiledningsteknologi. Det legges opp til deltagende og varierte arbeidsmåter, samt obligatorisk praksisseminar. Mellom samlingene arbeider studentene individuelt og i grupper.
Emnet er praksisrettet, og forutsetter aktiv deltagelse fra studentene. Gjennomføring av veiledning på arbeidsplassen inngår i arbeidet med en individuell praksisrapport.
1 semester
15
Høst
Kristiansand
Fakultet for humaniora og pedagogikk