Digitalisering, endringsledelse og organisasjonsutvikling
ORG989-1
Inngår i studieprogram
Ledelse i en digital tid
Undervisningsspråk
Norsk
Forkunnskapskrav
Generell studiekompetanse eller godkjent realkompetanse.
Anbefalte forkunnskaper
Ingen
Læringsutbytte
Etter gjennomført emnet skal studenten:
gjennom kunnskaper, ferdigheter og holdninger ha kompetanse om ulike perspektiv på organisasjonsendring og hvordan endringsprosesser ledes
kunne reflektere over og forstå de grunnleggende elementer av organisatorisk endring som drivkrefter, innhold og omfang, kontekst og prosess
kjenne til eksterne og kundedrevne endringsprosesser samt interne endringsprosesser
ha bred kunnskap om strategier for- og lederrollen i endringsprosesser gjennom muligheter og begrensninger
ha kunnskap om endring gjennom digitalisering, kunstig intelligens og automatisering
Innhold
Formålet med emnet er å øke kompetansen i endringsledelse for å kunne være en pådriver i endringsprosesser, omstilling og digitalisering. Samfunnet, organisasjoner og personer gjennomgår store endringer. Endringstakten øker gjennom digitalisering og organisasjoner står foran stor usikkerhet. I emnet gjennomgås ulike strategiske og formelle prosesser, men også de kulturelle og menneskelige prosessene i endringsprosesser. Første del av emnet tar for seg drivkreftene for endring og hva endringene medfører, inkludert digitalisering. Andre del tar for seg former for endringer og strategier for endringer. Siste del omhandler ledelse av endringsprosesser og hvilke ledelsesformer som er best egnet i endringsprosesser. Emnet kombinerer forskningsbaserte teorier med praktiske eksempler og case for å belyse muligheter og risiko i endringsprosesser.
Undervisnings- og læringsformer
Tre samlinger à to dager over ett semester, med forelesninger, case og gruppediskusjoner. Nettstøttet undervisning (Canvas). Arbeid med oppgaver mellom samlingene.
Forventet arbeidsomfang er ca. 200 timer.
Vilkår for å gå opp til eksamen
Godkjent gruppearbeid. Nærmere informasjon vil bli gitt.
Emneansvarlig fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.