ha kunnskap om ulike måter å rekruttere, selektere og intervjue på
ha kunnskap om FNs bærekraftsmål 8, anstendig arbeid, og betydningen av inkludering
ha forståelse for hvordan en omstillings- og nedbemanningsposess påvirker det psykososiale arbeidsmiljøet i en virksomhet
kunne analysere virksomhetens kompetanse- og bemanningsbehov
kunne analysere en virksomhets rekrutteringsprosess
ha grunnleggende innsikt i bemanning og rekruttering og evne til å relatere teoretiske kunnskaper til praktiske utfordringer på fagområdet
Innhold
En videreføring av utsagnet ‘Mennesket er virksomhetens viktigste ressurs’ er å ha rett person på rett plass til rett tid. Bemannings- og rekrutteringspolitikken til en virksomhet vil spille en helt sentral rolle i å nå dette målet. Ved eventuell rekruttering må man videre ta stilling til hvordan stillingen skal utformes og beskrives, herunder hvilke arbeidsoppgaver som skal utføres og hvilke kvalifikasjoner som er ønskelige.
Hvordan en virksomhet tar imot nye medarbeidere kan få mye å si for den enkelte, arbeidsmiljøet og virksomheten. Studentene vil få en innføring i betydningen av kulturforståelse ved onboarding, samt få et innblikk i ulike virkemidler som kan gjøre overgangen til ny jobb god.
Ikke all bemanningspolitikk handler om rekruttering. Av ulike årsaker kan behovet for nedbemanning forekomme. I dette emnet vil studentene få et innblikk i hva man bør tenke på i forhold til en nedbemanningsprosess, samt de psykososiale konsekvensene av en nedbemanning for den enkelte og arbeidsmiljøet.
Undervisnings- og læringsformer
Forelesninger kombinert med gruppearbeid. Se nærmere informasjon i Canvas.
Vilkår for å gå opp til eksamen
Godkjente oppgaver. Se nærmere informasjon i Canvas.
Eksamen
Individuell hjemmeeksamen på 5 timer. Bokstavkarakter A-F.
Studentevaluering
Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.