Etter gjennomført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse: Kunnskap Studenten • kan redegjøre for kroppens oppbygning og virkemåte, og forklare grunnleggende begreper innenfor anatomi, fysiologi og histologi • har kunnskap om struktur, funksjon og histologi til de mest sentrale organer • har kunnskap om virkemåten til sammensatte funksjoner som temperaturregulering, hormonell regulering og menneskets forplantning Ferdigheter Studenten • kan følge gjeldende sikkerhetsregler i laboratoriet • kan skrive en laboratorierapport knyttet til praktisk arbeid utført på laboratoriet • kan bruke og vedlikeholde mikroskopet • kjenner igjen ulike cellers og vevs normale mikroskopiske utseende og hvordan disse til sammen danner funksjonelle enheter Generell kompetanse Studenten • kan tilegne seg faglig kunnskap ved bruk av ulike kilder • behandler biologisk prøvemateriale med respekt
Innhold
Kroppens oppbygning og virkemåte gjennomgås, spesielt innrettet mot struktur og funksjon til skjelett, muskler, nervesystemet, sirkulasjonssystemet, lunger, fordøyelsessystemet, immunsystemet og nyrer. Også sammensatte temaer som temperaturregulering, kroppens hormoner og menneskets forplantning blir behandlet. Det gis også en innføring i histologi og grunnleggende medisinsk terminologi. Studentene får opplæring i å mikroskopere og gjenkjenne normale celler og vev i utvalgte organer.
Undervisnings- og læringsformer
Forelesninger, praktisk laboratoriearbeid og kollokviegrupper. Digitale læringsressurser benyttes i form av videoer i forelesning og digitale tester. Det benyttes også digitale ressurser i forbindelse med laboratorieøvingene. Det er obligatorisk deltagelse i laboratorieøvingene, og det kreves innlevering av skriftlige rapporter fra øvinger. Det blir gitt en teoretisk gjennomgang av temaet i forkant av hver laboratorieøving. Emnet har et forventet arbeidsomfang på 270 timer.
Vilkår for å gå opp til eksamen
Obligatorisk deltagelse i laboratorieøvelser må være godkjent. Skriftlige labbrapporter og andre arbeidskrav må være godkjent innen gitt frist. Oversikt over obligatoriske aktiviteter og oppgaver gis i Canvas.
Eksamen
Individuell skriftlig flervalgtest under tilsyn, 2 timer. Gradert karakter.
Studentevaluering
Studieprogramleder i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.
Krav utover generell studiekompetanse
Matematikk R1 eller matematikk (S1 + S2) og enten fysikk 1 eller biologi 1 eller kjemi 1.