ERN138 Mat, næringsstoffer og kostholdsanbefalinger
ERN137 Introduksjon til samfunnsrettet ernæringsarbeid
SY-124 Kroppens anatomi, fysiologi og biokjemi
ERN139 Ernæring og metabolisme
ERN136 Ernæringspolitikk
HEL 103 Folkehelserettet planleggings- og prosjektarbeid
Læringsutbytte
Etter fullført emne skal studenten:
Ha kunnskap om hvordan kultur bestemmer matpraksis og kunne beskrive forskjeller mellom utvalgte matkulturer
Kunne reflektere rundt kultursensitive problemstillinger i samfunnsrettet ernæringsarbeid
Ha kunnskap om ulike planleggingsmodeller i systematisk samfunnsrettet ernæringsarbeid
Kunne utføre kartleggingsarbeid i samfunnsrettet ernæringsarbeid for å identifisere behov og utfordringer og ressurser i en definert gruppe i lokalsamfunnet
Kunne planlegge og skissere utvikling, implementering og evaluering av et mindre tiltak rettet mot en definert gruppe i lokalsamfunnet for å fremme bærekraftig og helsefremmende kosthold
Innhold
Kultur spiller en viktig rolle for kosthold og spisevaner. Dette blir ofte oversett i samfunnsrettet ernæringsarbeid. I dette emnet skal studentene lære seg en systematisk tilnærming til kultursensitivt samfunnsrettet ernæringsarbeid eksemplifisert ved konkrete tiltak på lokalt nivå. Tiltak krever forankring hos relevante aktører og grundig kjennskap til utfordringsbildet. Planlegging og utvikling må være kunnskapsbasert og tiltak må evalueres. Tematikken i emnet omfatter:
Kultur og matpraksis
Kultursensitivitet
Planleggingsmodeller
Kartlegging
Relevante informasjonskilder og verktøy
Lokal forankring, samarbeid og involvering
Trinn i planlegging av tiltak
Evidensbaserte tiltak versus praksisbasert evidens
Utvikling av egne tiltak
Implementering og evaluering av tiltak
Undervisnings- og læringsformer
Undervisnings- og læringsformer som benyttes i emnet er forelesninger, seminarer, selvstudium og gruppearbeid. Arbeidsomfanget i emnet er beregnet til 270 timer.
Vilkår for å gå opp til eksamen
For å gå opp til eksamen må studenten ha:
Godkjent obligatorisk frammøte.
Underskrevet gruppekontrakt om samarbeid knyttet til semesteroppgaven.
Nærmere informasjon finnes i Canvas
Eksamen
Eksamen består av:
Semesteroppgave i gruppe, hvor gruppen får en felles karakter.
Individuell justerende muntlig eksamen. Vurderingsuttrykk: gradert karakter (A-F).
Nærmere informasjon finnes i Canvas
Studentevaluering
Emneansvarlig fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1.