Kunnskap
Etter fullført emne skal studenten
Ferdigheter
Etter fullført emne skal studenten
Generell kompetanse
Etter fullført emne skal studenten
Emnet dekker mat og helse 1 i grunnskolelærerutdanningen 5-10. I emnet inngår praktiske ferdigheter i matlaging, grunnleggende ernæring, helsefremmende kosthold, matvarekunnskap, matdannelse, måltidets plass i skolen og prinsipper for bærekraftig og etisk matforbruk. Koblingen mellom teori og praktisk kunnskap vektlegges i dette emnet. Skolefaget mat og helse settes i et større samfunnsmessig perspektiv der studentene får innsikt i hvordan faget kan bidra til å utjevne sosial ulikhet i helse. Studentene skal opparbeide seg didaktisk kompetanse i planlegging av undervisning i mat- og helse. Undervisning og arbeidskrav er i tråd med kompetansemålene i mat og helse etter 7. og 10. årstrinn.
Faget i praksis
Arbeid med faget vil bli knyttet opp mot praksis i grunnskolen for trinn 5-10. Studentene skal i løpet av praksisperioden prøve ut et innovativt undervisningsopplegg i praktisk matlaging med fokus på elevaktive metoder, som de har utviklet som arbeidskrav i emnet. Se nærmere beskrivelse i semesterplanen.
Undervisningen består av praktisk matlaging, praktiske øvelser, gruppearbeid, fellesforelesninger og ekskursjon. Arbeid med faget vil bli knyttet opp mot praksis i grunnskolen for trinn 5-10. Studentene vil benytte relevante digitale verktøy, og nettsider.
Arbeidsomfang i emnet er beregnet til ca. 800 timer. Det kreves 100 prosent fremmøte til den praktiske undervisningen. Det kreves minimum 70 prosent fremmøte til øvrig undervisning.
Det inngår 10 dager praksis for grunnskolelærerstudenter. Andre studenter skal utføre et didaktisk arbeid av tilsvarende omfang som må være bestått.
Grunnskolelærerstudenter må ha:
Enkeltemnestudenter må ha:
Eksamen er todelt, og det gis en samlet gradert karakter.
Del 1: Studentene leverer inn flere ulike individuelle/ gruppe arbeider gjennom semesteret som samles i en mappe som vurderes som en helhet i slutten av semesteret. Teller 60%.
Del 2: Praktisk individuell skoleeksamen på kjøkken. Teller 40%.
1 semester
30
Vår
Kristiansand
Fakultet for helse- og idrettsvitenskap