- kunne bruke riktige redskaper og riktig teknikk i matlaging
- kunne diskutere og reflektere rundt matlaging i et bærekraftperspektiv
- kunne planlegge, gjennomføre og evaluere et undervisningsopplegg i praktisk matlaging
- kunne planlegge måltider ut fra kulturelle, religiøse og verdimessige hensyn
- kunne planlegge og lage måltider ut fra hensyn til matallergi og matvareoverfølsomhet
- kunne reflektere rundt betydningen av måltidet som sosial arena
- ha kunnskap om hvordan ulike nivåer av prosessering av råvarer kan påvirke kostholdskvalitet
- ha kunnskap om tilsetningsstoffer, fremmedstoffer og uønskede stoffer i mat
- kunne diskutere og reflektere rundt ulike typer matvaremerking
- kunne planlegge og lage trygg mat til ulike grupper med ulikt næringsbehov og kjenne til matlaging på ulike arenaer (kantiner/sykehjem/SFO o.l.)
- Ha kunnskap om matens sensoriske kvalitet
Innhold
- Matlaging i et bærekraftsperspektiv
- Planlegging, gjennomføring og evaluering av et praktisk undervisningsopplegg på kjøkkenet
- Kulturelle, religiøse og verdimessige aspekter ved kostholdet
- Mathensyn ved allergi og matvareoverfølsomhet
- Måltidet som sosial arena
- Industribearbeidet og ultraprosessert mat
- Tilsetningsstoffer i mat
- Fremmedstoffer og uønskede stoffer i mat
- Grunnlaget for ulike typer matvaremerking
- Mat til ulike grupper med ulikt næringsbehov og matlaging på ulike arenaer
- Sensorikk
- Riktig teknikk og redskapsbruk
Undervisnings- og læringsformer
Arbeidsformer er forelesninger, gruppearbeid, forevisninger, stasjonsarbeid, prosjektarbeid og praktisk matlaging i gruppe. Deltakelse i praktisk undervisningen er obligatorisk. Det opplyses nærmere om dette ved studiestart og i semesterplanen. Veiledning vil bli gitt både individuelt og i gruppe. Arbeidsomfang i emnet er beregnet til ca. 270 timer.
Vilkår for å gå opp til eksamen
Godkjent kravene til obligatorisk deltakelse, samt godkjent arbeidskrav som blir nærmere beskrevet i semesterplanen.
Eksamen
Eksamen består av:
1) Skriftlig gruppeoppgave, teller 40%
2) Praktisk individuell eksamen som tar utgangspunkt i gruppeoppgaven, teller 60%
Gradert karakter.
Studentevaluering
Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.