- ha tilegnet seg grunnleggende ferdigheter innenfor matlaging og redskapsbruk
- kunne lage trygg, sunn og velsmakende mat i tråd med nasjonale kostanbefalinger
- ha kunnskap om de viktigste råvarene som inngår i norsk kosthold
- ha kunnskap om hvordan bearbeidelse av råvarer påvirker matens innhold av næringsstoffer
- ha kunnskap om og praktiske ferdigheter til å kunne ivareta mattrygghet
- kunne beskrive hva som karakteriserer næringsinnholdet i ulike matvaregrupper
- kunne beregne innholdet av energi og næringsstoffer i matvarer og retter og relatere det til anbefalt inntak for ulike aldersgrupper
Innhold
- Råvarekunnskap
- Råvarer og kostholdskvalitet
- Mikrobiologi og mattrygghet
- Praktisk kjøkkenhygiene og IK-matsystem
- Håndtering og behandling av et mangfold av råvarer
- Grunnleggende teknikker innenfor matlaging og redskapsbruk
- Tilberedning av sunn mat i tråd med nasjonale anbefalinger
- Bruk av digitale verktøy for beregning av matens næringsinnhold
Undervisnings- og læringsformer
Arbeidsformer er forelesninger, gruppearbeid, forevisninger, stasjonsarbeid, prosjektarbeid og praktisk matlaging i gruppe. Deltakelse i den praktiske undervisningen er obligatorisk. Det opplyses nærmere om dette ved studiestart og i semesterplanen. Veiledning vil bli gitt både individuelt og i gruppe. Arbeidsomfang i emnet er beregnet til ca. 270 timer.
Vilkår for å gå opp til eksamen
Godkjent kravene til obligatorisk deltakelse, samt godkjent arbeidskrav som blir nærmere beskrevet i semesterplanen.
Eksamen
Individuell hjemmeeksamen over tre dager som vurderes med gradert karakter.
Studentevaluering
Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.