KUNNSKAP
Studenten
FERDIGHETER
Studenten
GENERELL KOMPETANSE
Studenten
Hovedtema for emnet er måltider og mataktiviteter relatert til didaktikk og pedagogikk. Det gir konkrete ideer om hvordan barnehagelærere kan jobbe pedagogisk med måltid og mataktiviteter for å fremme helse, læring og dannelse. I henhold til rammeplanen for barnehagen skal barnehagelæreren bidra i arbeidet med måltid og mataktiviteter som støtter sunn spiseutvikling, matglede, deltakelse og fellesskap. Emnet gir grunnleggende kunnskap om barns spise- og smaksutvikling, og hvordan dette kan forstås som en del av barns allsidige utvikling og del av allmenndannelsen.
Dette emnet er både forskningsbasert og profesjonsrettet og inkluderer kunnskap om barns smaks- og spiseutvikling, matneofobi og barn med særlige behov relatert til mat og måltider. Å arbeide med sansemessige erfaringer er et kjerneelement. For en allsidig personlig utvikling og fellesskapsfølelse hos barn er deltakelse og bevisste rollemodeller sentralt. Muligheter og utfordringer knyttet til måltidet som en pedagogisk, flerfaglig og kulturell arena blir også vektlagt. Emnet fremmer lederegenskaper, som kan bidra til å skape en mat- og måltidspraksis i barnehagen, som er i tråd med verdiene i rammeplanen og retningslinjene til Helsedirektoratet.
Undervisningen i dette emnet består av forelesninger og seminartimer, samt eget arbeid individuelt og i grupper. Studentene øver seg på både muntlig og skriftlige fremstillinger. Det blir lagt vekt på studentaktive arbeidsformer hvor de får erfaring med praktiske mataktiviteter og måltidsrelaterte oppgaver. Deler av undervisningen er obligatorisk.
Praksis i barnehage utgjør 10 dager og er en integrert del av emnet og inkluderer forberedelser, gjennomføring og evaluering av oppgaver. Nærmere beskrivelse av innhold og progresjon i praksis finnes i Canvas og på www.uia.no/praksisblu.
Emnet har et forventet arbeidsomfanget på ca. 400 timer.
Studentene må ha godkjent
Studentene må ha bestått
Individuell 3 dagers hjemmeeksamen.
Vurderes med gradert karakter.
1 semester
15
Høst
Kristiansand
Fakultet for helse- og idrettsvitenskap