Denne videreutdanningen i familieterapi har sitt familieteoretiske tyngdepunkt i den systemiske familieterapi som har fått bred plass i psykisk helsevern og familierådgivning i Norge de siste årene. Selv om studiet innledningsvis vil gi en bred orientering om ulike familieterapeutiske teorier og arbeidsmetoder, vil relasjons- og systemorientering prege utvalget av familieteorier og metoder som studiet gir faglig fordypning i.
Utdanningen er en teoretisk / klinisk utdanning. Det kliniske perspektiv vil stå sentralt både i den teoretiske undervisning og i kravene som stilles til praksis i utdanningsperioden. Gjennom å stile krav om klinisk veiledning sikrer vi at utdanningsforløpet gir studentene en klinisk realkompetanse. Studiet legger samtidig vekt på å sette teorier og metoder inn i den aktuelle norske samfunnsmessige kontekst. Studiet vil ta opp de grunnleggende verdispørsmål og anlegge etiske perspektiv på praksis og teori i familieterapeutisk arbeid.
Teoretisk forankring
Utdanningen har sitt teoretiske ståsted i systemforståelse, relasjonstenking og språkbaserte teorier slik denne forståelsen har utviklet seg gjennom årene og slik den praktiseres nasjonalt og internasjonalt. Studiet gir innføring i grunnleggende begreper og sentrale teorier innen feltet og knytter dette opp til terapeutiske holdninger og metodiske tilnærminger. Dette omfatter tradisjonelle teorier bygget på en konstruktivistisk og sosialkonstruktivistisk grunnlagsforståelse og samarbeidende terapiformer.
Vi tilstreber å ha en åpen dialog og ideutveksling mellom ulike forståelsesformer og terapitilnærminger. Studiet setter aktuelle teorier inn i en vitenskapsfilosofisk sammenheng og fokuserer på etiske dilemmaer knyttet til grunnlagsforståelse.
Klinisk forankring
Utdanningen vektlegger at studentene utvikler familieterapeutiske holdninger og ferdigheter. Øvelser og praksis har stor plass i utdanningen. I løpet av studiet skal det gjennomføres 100 timer praksis og 120 timer veiledning.
Kunnskap
Studenten
Ferdigheter
Studenten
Generell kompetanse
Studenten
Det blir lagt opp til ulike og fleksible studie- og arbeidsformer, og disse presenteres i tilknytning til de ulike emnene.
Praksis i familieterapi.
Det er en fordel at studenten er i arbeid som er familierelatert. Studentene må kunne dokumentere minst 100 timers praksis som familieterapeut i løpet av undervisningsperioden. Dette sikrer muligheten for en aktiv integrering av teori og metoder i direkte klientarbeid.
Klinisk veiledning
En utprøving av nye tilnærminger i direkte klientarbeid må skje gjennom kvalifisert veiledning. Veiledningen skal omfatte minst 120 timer individuell/gruppeveiledning. 60 timer gruppeveiledning er inkludert i undervisningsprogrammet. 60 timer veiledning skjer i praksis, hvorav minst 30 timer skal foregå som direkte veiledning. Direkte veiledning vil si at veileder er til stede under studentens arbeid med familier eller at studenten har med video fra eget pågående klinisk arbeid. Minst 50% av veiledningen skal være gruppeveiledning, en veiledningstime er på 45 minutter.
Utdanningen er klinisk/teoretisk. Sammen med gjennomført veiledning kvalifiserer den for klinisk arbeid som terapeut for familier, enkeltindivider og systemer. Arbeidssteder kan være alle deler av helse-/sosial – og skolevesen både kommunalt og i spesialisthelsetjenesten.
Det kliniske perspektivet vil stå sentralt både i den teoretiske undervisningen og i kravene som stilles til praksis i utdanningsperioden. Ved å knytte krav om klinisk veiledning til utdanningen skal det sikres at utdanningen gir studentene en klinisk realkompetanse.
Studiet kan inngå i en mastergrad.
60
Deltid
Kristiansand
Fakultet for helse- og idrettsvitenskap