Krav til opptak er minimum 3-årig helse- og/eller sosialfaglig utdanning på høyere nivå, og minst 1 års yrkespraksis fra direkte pasient/klientarbeid etter fullført utdanning. Søkere med annen (minimum) 3-årig høgskole- eller universitetsutdanning kan etter individuell vurdering tas opp til studiet.
Deltakere må være i klinisk relevant arbeid i minimum 50 % stilling under hele studiet, og må bekrefte arbeidsforholdet i søknaden.
Dersom søkergrunnlaget tillater det, skal følgende legges til grunn for opptak:
- Maksimum 60 % av tilbudene skal gis søkere fra en og samme faggruppe.
- Minimum tre ulike faggrupper skal være representert i studentgruppen.
Sexologi er et flervitenskapelig og tverrfaglig utdannings- forsknings- og arbeidsfelt. Sexologisk rådgivning handler om å skape og forsterke et profesjonelt grunnlag for å forstå og gi råd til klienter angående seksuelle problemer som kan oppstå som en del av det generelle utviklingsforløp, ulykker, traumer, overgrep, sykdom og behandling. Arbeidet baserer seg på en forståelse av mestring og et psyko-bio-sosialt perspektiv der de relasjonelle aspektene vektlegges.
Formål:
Videreutdanningen skal bidra til en bred og fleksibel handlingskompetanse i forhold til sexologisk rådgivning. Studiet kvalifiserer helse- og sosialarbeidere til forebyggende og helsefremmende arbeid og behandlingssamarbeid gjennom å oppdage, tillate, utrede, gi aksept, informasjon og råd i forhold til seksuelle problemer som kan presenteres innenfor den kommunale helse- og sosialtjenesten, familierådgivning, og spesialisthelsetjenesten.
Innhold:
Studiet innledes med emnet PSY424 Psykososial helse, 5 studiepoeng.
Studiet fortsetter med to emnegrupper på henholdsvis 25 og 30 studiepoeng.
1. Basal sexologi I og II (SEX404-G og SEX401-1)
2. Sexologisk rådgivning I og II (SEX402-1 og SEX403-1)
Se nærmere omtale i emnebeskrivelsene.
Studiet vil gi en grunnleggende og allsidig kunnskap i sexologi basert på aktuelle forskningsresultater, samt kliniske og pedagogiske erfaringer. Sexologisk forskning og klinisk virksomheter i kraftig utvikling, hvilket medfører behov for øket kompetanse innen helse- og sosialtjenestene. Kurslitteraturen legges på et akademisk nivå og en god basis for videre studium.
Utdanningen har tre hovedmål:
1) Kunnskap:
Kandidaten skal etter endt studium ha
2) Ferdigheter:
Kandidaten skal etter endt studium
3) Generell kompetanse:
Kandidaten skal etter endt studium ha
Studiet er bygd opp med et tverrfaglig siktemål. Når flere faggrupper er representert i studentgruppen, gis muligheter for at studentene kan berike hverandre faglig.
Studiet vil gjøre bruk av utfordringsbasert læring og veiledning/rådgivning som undervisningsmetode. Kunnskap, generell kompetanse og ferdigheter vil også bli formidlet gjennom rollespill, media, kontakt med seksuelle kulturer og subkulturer, og bearbeiding av inntrykk fra disse gjennom gruppetilhørighet.
Det legges opp til 11 ukesamlinger i løpet av studiet, 6 uker det første året og 5 uker andre året. Deltakelse i undervisningen er obligatorisk med krav om minst 80 % oppmøte.
Forelesninger:
Forelesninger holdes av ansatte og inviterte gjesteforelesere, og vil utgjøre en viktig del av kunnskapsformidlingen.
Basisgruppearbeid:
Det forventes/kreves stor egenaktivitet gjennom deltakelse i basisgrupper og gjennom selvstudium.
Ekskursjoner:
Week-end ekskursjon som legges til større by, for eksempel Oslo. Ca 8 timers forelesning og 20 timers basisgruppearbeid.
Siste ukesamling legges i sin helhet til Amsterdam f.o.m. onsdag t.o.m. søndag.
Det benyttes ulike vurderingsformer:
PSY424: Individuell hjemmeeksamen over 5 dager med et omfang på inntil 3000 ord. Vurdering: Gradert karakter.
SEX404: Eksamensoppgaven løses i gruppe over 8 uker. Vurdering: Bestått/Ikke bestått.
SEX401: 5 timers individuell skoleeksamen. Gradert karakter.
SEX402: Hjemmeoppgave i gruppe. Muntlig fremleggelse i plenum. Vurdering: Bestått/Ikke bestått.
SEX403: Individuell hjemmeoppgave over 8 uker. Gradert karakter.
SEX404 må være bestått før man kan gå opp til eksamen i SEX402-1.
SEX404 og SEX401 må være bestått før man kan gå opp til eksamen i SEX403.
For å gå opp til eksamen kreves dokumentert 80 % oppmøte på undervisningen.
Studiet gir kvalifikasjonen sexologisk rådgiver. Disse tilsvarer de teoretiske kravene til autorisasjon fra Nordic Association for Clinical Sexology (NACS). Kandidatene må selv søke slik godkjenning. De teoretiske kunnskapene kvalifiserer for videre påbygging til klinisk sexolog. Studentene må på egen hånd sørge for veiledning i forhold til sexologisk arbeid i henhold til kravene fra NACS.
Det forventes at kandidatene etter endt utdanning kan drive sexologisk rådgivning innenfor sine respektive profesjonsområder.
Det etableres etter hvert egne stillinger for sexologiske rådgivere.
Det tas opp studenter hvert andre år.
Undervisningen vil hovedsakelig foregå på Campus Grimstad.
Studentene må påregne ekstra utgifter til reise og overnatting i forbindelse med ekskursjoner i løpet av studietiden. Det organiseres to ekskursjoner, til Oslo i forbindelse med andre undervisningsuke, første semester; den siste undervisningsuken blir i sin helhet lagt til Amsterdam.
Undervisningen foregår i hovedsak på norsk, men det kan også bli gitt forelesninger på dansk, svensk og engelsk. Pensumlitteraturen vil være norsk og engelsk.
60
Deltid
Grimstad
Fakultet for helse- og idrettsvitenskap