Generelt opptakskrav er bachelorgrad eller tilsvarende utdanning av minimum tre års omfang (180 studiepoeng). I opptaksgrunnlaget skal det inngå:
a) Enten: fordypningsenhet på minst 80 studiepoeng innen samfunnsvitenskapelige fag, hvorav minst 20 studiepoeng på påbyggingsnivå.
Eller: integrert studium av minst 2 års varighet innen samfunnsvitenskapelige fag.
Eksempler på relevante fagområder er utviklingsstudier, samfunnsplanlegging og/eller kulturstudier, geografi, sosiologi, sosialantropologi, statsvitenskap, økonomi og administrasjon.
b) Andre opptakskrav:
Samfunnsvitenskapelig metode, minst 7,5 studiepoeng.
Det stilles krav om vektet gjennomsnittskarakter på C eller bedre.
For øvrig skjer opptak etter forskrift om opptak til studier og emner ved Universitetet i Agder https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2021-11-24-3370?q=uia.
Studieprogrammet kombinerer kunnskap om globale og lokale endrings-, planleggings- og utviklingsprosesser med grunnlag i utviklingsstudier, geografi, sosialantropologi, kulturstudier og samfunnsplanlegging. Et mål er å utvikle et kritisk og analytisk blikk på utvikling i ulike kontekster i både vestlige land og det globale sør. Gjennom studiet blir du trent i å utvikle og analysere komplekse problemstillinger, samt å hente inn, analysere og kritisk vurdere kunnskap og kunnskapsproduksjon. Dette er egenskaper som er høyt verdsatt i det offentlige og private arbeidsmarkedet, f.eks. for arbeidsoppgaver i internasjonale organisasjoner, planlegging og utviklingsarbeid, frivillig og ideelt organisasjonsarbeid, kommunikasjons- og informasjonsarbeid, og politisk arbeid.
Programmet gir metodiske og teoretiske redskaper til å arbeide med endrings- og utviklingsprosesser i ulike kulturer og på ulike geografiske nivåer sett fra ulike samfunnsvitenskapelige perspektiv, med fokus på planlegging og utviklingsstrategier, fattigdomsutvikling, kulturelle endringer, økonomiske og økologiske prosesser, bærekraft, makt, identitet og sosial praksis.
I studiet kan det velges mellom to spesialiseringer der den ene, Development Management, fokuserer på betydningen av forvaltning og planlegging for bærekraftige miljø- og utviklingsprosesser i det globale Sør. Denne spesialiseringen er nettbasert. Dvs. at all undervisning og interaksjon mellom studenter foregår på nett, foruten to face-to-face samlinger i løpet av studiet. Mellom samlingene kan man velge å studere fra andre steder enn ved campus i Kristiansand. Alle emner i denne spesialiseringen undervises på engelsk.
Kjernetemaer i denne spesialiseringen er:
Den andre spesialiseringen er Samfunnsplanlegging, by- og regionalutvikling. Denne spesialiseringen omhandler planlegging og utvikling av bærekraftige byer, regioner og lokalsamfunn. Studiet tar opp tre sentrale perspektiver i planlegging. For det første drivkrefter som påvirker samfunnets organisering og hverdagsliv. For det andre tilrettelegging av planleggingsprosesser med et spesielt fokus på maktforhold, kunnskap og medvirkning. Og, for det tredje utvikling av strategier for endring og utvikling i byer og regioner.
Spesialiseringen er hovedsakelig campusbasert selv om undervisningen i enkelte emner er felles med den andre spesialiseringen og foregår på nett. Studiespesialiseringen tilbyr et valgemne, UT-409 Praksis, som gir mulighet for praksisopphold i en relevant virksomhet/organisasjon. Undervisningen foregår både på norsk og engelsk.
Kjernetemaer i denne spesialiseringen er:
Etter fullført studium skal kandidaten ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Ferdigheter
Generell kompetanse
Undervisningsmetodikken vil bygge på en problembasert læringsplattform med omfattende bruk av case-basert undervisning og feltstudier. Studentene vil bli øvet i å gjennomføre case-studier, og til å foreslå strategier for konkrete utviklings- og planleggingsutfordringer fra et interdisiplinært perspektiv. De vil også bli trent i hvordan de bør tilnærme seg sin egen og fremmede kulturer gjennom et hverdagslivsperspektiv.
I emnene som gis som e-læring, er pedagogikken i stor grad fokusert på egen læring gjennom gruppearbeid, diskusjoner, felles oppgaver og individuelle oppgaver med veiledning og tilbakemelding fra tutor og faglærer. Hver student er forventet å delta aktivt og bidra til et godt læringsmiljø. Studentene skal få erfaring med ulike måter å tilegne seg kunnskap på og hvordan denne kunnskapen kan formidles videre. Eksempler på undervisningsformer er forelesninger, gruppearbeid, diskusjoner, seminarer, feltarbeid og veiledning av oppgaver.
Spesialiseringen i Development Management undervises i sin helhet på nett med to face-to-face samlinger i løpet av studieperioden. Den første samlingen varer i to uker og holdes på campus i Kristiansand og innleder studiet. Deler av denne samlingen vil være felles for begge spesialiseringene, og deler vil være introduksjon til respektive spesialiseringer. Den andre samlingen for spesialiseringen i Development Management varer i fire uker, og arrangeres i et land i Sør der det vil bli satt fokus på casestudier og oppstart av Master thesis seminaret. Det kan etter søknad godkjennes alternativt opplegg for studenter som ikke kan delta på den andre face-to-face samlingen. Undervisningsspråk er engelsk. De fleste studentene som tar denne spesialiseringen gjør feltarbeid i forbindelse med masteroppgaven i et utviklingsland. Feltarbeid kan vare fra 6 uker til 3 måneder.
Spesialiseringen i Samfunnsplanlegging, by og regionalutvikling undervises som en kombinasjon mellom klasseromsundervisning på campus og nettbaserte emner. Introduksjon til studieteknikk og arbeidsformer i nettbaserte emner gis sammen med studentene som tar spesialiseringen i Development management i løpet av introduksjonsseminaret på campus ved oppstart av første semester (to uker). Introduksjonsseminaret er obligatorisk. Som en del av spesialiseringen Samfunnsplanlegging, by og regionalutvikling inngår en ukes studietur/feltkurs til en nordisk by/region i andre semester av studiet. Det kan etter søknad godkjennes alternativt opplegg for studenter som ikke kan delta. Nærmere informasjon gis ved studiestart.
Studiet kvalifiserer studentene for arbeid relatert til:
Les mer om karrieremuligheter for samfunnsvitere på www.uia.no/karriereveier
Det stilles krav om at alle studenter ved UiA har egen bærbar datamaskin til bruk i undervisning og eksamen, jf. Forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Agder §12d.
For masterstudiet er studentene avhengig av bruk av en datamaskin i alle fag. Canvas er den viktigste digitale kommunikasjonsplattformen mellom studenter og ansatte. Studentene blir også introdusert for andre digitale ressurser gjennom hele studiet.
120
Heltid
Kristiansand
Fakultet for samfunnsvitenskap