Visuell kunst kjennetegnes av et vidt spekter av uttrykk, som billedkunst, kunsthåndverk, kunst i offentlige rom og i sosiale relasjoner, som arkitektur og design.
Årsstudiet i visuell kunst og formidling har som mål at studentene skal bli kjent med visuell kunst, gjennom utforskende praktisk-estetiske prosesser. Gjennom møter med nasjonal og internasjonal samtidskunst, gjennom teori og gjennom formidling av kunst, vil studiet diskutere kunstens betydning for enkeltpersoner og for samfunnet.
Studiet vil forholde seg aktivt til tradisjon, nyskaping og til aktuelle spørsmål og undersøke hvordan disse kan gis et visuelt uttrykk gjennom arbeidsformer som er eksperimenterende og gjennom nye idéer, konsepter eller gjenstander.
Studiet legger til rette for å skape estetiske uttrykk, og studentene vil få erfaring med ulike uttrykksformer, materialer og teknikker, både analoge og digitale. Undervisningen foregår i godt utstyrte verksted og på ulike arenaer, som i museer og galleri.
Studiet vektlegger kritisk refleksjon i forhold til kunst og formidling, og studentene får øvd seg i formidlingsstrategier gjennom blant annet formidlingsverksted.
Institutt for visuelle og sceniske fag ved Universitetet i Agder (UiA) har et nært samarbeid med SKMU Sørlandets Kunstmuseum, og deler av undervisningen knyttet til formidlingsverksted er lagt til museets lokaler.
Etter fullført studium skal studenten:
KUNNSKAP
FERDIGHETER
GENERELL KOMPETANSE
Aktuelle undervisningsformer er praktisk undervisning, verksteder, forelesninger, prosjektarbeid, praktisk og teoretisk individuell veiledning, seminarer og faglige debatter.
Det vil bli arrangert gjesteforelesninger, atelierbesøk, ekskursjoner og frivillige studieturer. Felles presentasjoner og utstillinger danner grunnlag for drøfting og vurdering av studentarbeider og har til hensikt å utvikle studentens faglige refleksjoner.
Den digitale læringsplattformen Canvas benyttes som kommunikasjonskanal for studieprogrammet.
Deler av undervisningen i de enkelte emnene er obligatorisk på grunn av stor andel av opplæring av teknikker, redskaper og maskinbruk. Studentene inngår i kollektive kreative prosesser som forutsetter tilstedeværelse. Se den enkelte emnebeskrivelse.
Samtidskunstens scene er internasjonal, og studentene vil bli kjent med kunststrømninger som foregår globalt. Gjennom internasjonale nettverk og kontakten med regionale samarbeidspartnere får studentene anledning til å oppleve internasjonal samtidskunst. Det legges vekt på å øke studentenes globale bevissthet og internasjonale fokus, inkludert globalisering, migrasjon og bærekraft, for eksempel gjennom valg av gjesteforelesere, hvilke utstillinger studentene skal se og hvilke temaer som belyses i prosjektarbeid.
Fakultetet arrangerer frivillige studieturer. Formålet er å utvide horisonten til studentene ved å se nasjonal og internasjonal samtidskunst.
60
Heltid
Kristiansand
Fakultet for kunstfag