Krav til opptak er 3-årig helse- og/eller sosialfaglig utdanning på høyere nivå, og minst 1 års yrkespraksis fra direkte pasient/klientarbeid etter fullført utdanning. Søkere med 2-årige høyere helse- eller sosialfaglig utdanning etter tidligere rammeplaner kan også tas opp. Søkere med annen 3-årig høgskole- eller universitetsutdanning kan etter individuell vurdering tas opp til studiet.
Dersom søkergrunnlaget tillater det, skal følgende legges til grunn for opptak:
a) Maksimum 60 % av tilbudene skal gis til søkere fra en og samme faggruppe.
b) Minimum tre ulike faggrupper skal være representert i studentgruppen.
Opptakskomiteen kan fravike rangeringsreglene i opptaksforskriften (Forskrift om opptak til mastergradsstudier og videreutdanningsstudier ved Universitetet i Agder, 14.12.2005) i den grad det er nødvendig for å oppfylle disse kravene.
Psykisk helsearbeid er et flervitenskapelig og tverrfaglig utdannings-, forsknings- og arbeidsfelt, og omfatter alle deler av tjenestene. Psykisk helsearbeid fokuserer på å fremme og bedre menneskers psykiske helse samt påpeke og søke og endre forhold i samfunnet som skaper psykisk uhelse og bidrar til stigmatiseringsprosesser og sosial utstøting. Hensikten er å styrke menneskers opplevde egenverd og livskraft, bistå i prosesser som utvikler opplevelser av sammenheng og muligheter for å mestre hverdagens utfordringer samt skape inkluderende lokalmiljø. Videreutdanningen i psykisk helsearbeid tar utgangspunkt i denne brede forståelsen av psykisk helsearbeid, og er et tverrfaglig studietilbud for fagpersoner som ønsker å styrke og videreutvikle sin kompetanse for arbeid med mennesker i vanskelige livssituasjoner og/eller har psykiske problemer. Studiet omfatter psykisk helse i et livsløpsperspektiv, og inviterer til både teoretiske og kliniske studier. Det faglige innholdet bygger blant annet på rammeplan og forskrift for videreutdanning i psykisk helsearbeid, fastsatt av Utdannings- og forskningsdepartementet 1. desember 2005.
Formål
Videreutdanningen bidrar til en bred og fleksibel handlingskompetanse i psykisk helsearbeid. Studiet kvalifiserer helse- og sosialarbeidere til forebyggende og helsefremmende arbeid og behandlingssamarbeid med mennesker som har psykiske problemer, innenfor den kommunale helse- og sosialtjenesten og spesialisthelsetjenesten.
Innhold
Videreutdanningen tar utgangspunkt i og er også en del av helse- og sosialpolitiske føringer innen psykisk helse- og rusfeltet internasjonalt, nasjonalt og lokalt. Disse føringene presenteres, analyseres og diskuteres i løpet av studiet. Videreutdanningen er delt inn i en fellesdel på 30 studiepoeng:
og tverrfaglig fordypning i psykososialt arbeid på 30 studiepoeng:
Fellesdelen gir bred oversikt over psykisk helsearbeid og belyser ulike perspektiver på psykisk helse og lidelse, kommunikasjon, samhandling og konflikthåndtering samt organisering av tjenestetilbudene. Fordypningen fokuserer på dialog- og relasjonskunnskap, brukerorienterte arbeids- og praksisformer samt tilnærminger til mennesker i krise. Den utfordrer også studenten i forhold til eget fags teorier og arbeidsmåter i psykisk helsearbeid.
Utdanningen har tre hovedmål (jfr. Nasjonal rammeplan, Utdannings- og forskningsdepartementet 2005, s. 6):
Kunnskap
Kandidaten:
Ferdigheter
Kandidaten:
Generell kompetanse
Kandidaten:
I studiet brukes flere pedagogiske arbeidsformer:
Forelesninger
Forelesninger holdes av ansatte og inviterte gjesteforelesere. Både erfarings- og forskningsbasert kunnskapsformidling vektlegges. Forelesninger kan tilbys både digitalt og i mer tradisjonelle klasserom/auditorium.
Seminarer
Seminarer arrangeres i ulike emner for å legge til rette for dialog og utveksling av erfaringer. Deltakelse på seminarer er obligatorisk.
Gruppearbeid
Studiet legger til rette for ulike former for gruppearbeid. Generelt benyttes gruppearbeid for å styrke studentens tilgang til tverrfaglige drøftelser om konkrete problemstillinger, og muligheten for å utvikle ferdigheter og kompetanser i samspill med andre. Gruppene muliggjør tid til refleksjon og personlige tilbakemeldinger.
Øvelser
Studiet fordrer konkrete ferdigheter på ulike områder (eks. kommunikasjon), og på enkelte emner legges det til rette for øvelser/ferdighetstrening under veiledning.
Praksis
I praksis samarbeider studentene med enkeltpersoner, par, grupper og/eller organisasjoner med sikte på å bedre den psykiske helsen. Praksis tilrettelegges og godkjennes av universitetet, og det kreves 90 % dokumentert tilstedeværelse.
Veiledning
Selvstudier
Selvstudier gir studentene muligheter for å arbeide selvstendig med pensum, egne prosjekter, litteratursøk og oppgaveskriving gjennom hele studieforløpet. Undervisningsspråket er hovedsakelig norsk. Betydelige deler av pensum er på engelsk.
Studiet kvalifiserer for:
60
Deltid
Grimstad
Fakultet for helse- og idrettsvitenskap