I Litteratur, film og teater, bachelorprogram, vil studentene studere sentrale verk innen litteratur, film og teater for siden å skape egne produksjoner inspirert av disse. Slik kommer ulike fortolkninger til uttrykk, der tekst, spill og levende bilder inngår i en helhet - i film og på scene.
Bachelorprogrammet har tre spesialiseringer. Med spesialisering i film blir studiet et 3-årig integrert bachelorprogram. Velger man spesialisering i henholdsvis i teater eller litteratur, har programmet en fordypning på 80 studiepoeng.
Første studieår består av to tverrfaglige emner som inneholder elementer av litteratur, film og teater, til sammen 60 sp. I forhold til senere spesialisering/fordypning teller hvert av disse fagområdene 20 sp. Andre og tredje studieår av bachelorprogrammet åpner for valg av spesialisering innen enten litteratur, film eller teater.
Spesialisering i filmvitenskap og filmproduksjon:
20 sp film fra første studieår + 60 sp andre studieår (LFT105, LFT106, LFT202 og LFT203) + 40 sp tredje år (LFT204, LFT205 og LFT206)
Spesialisering (fordypning) i teater:
20 sp teater fra første studieår + 30 sp i teater (TEA103 og TEA104) + 30 sp påbygging (TEA201 og TEA202)
Spesialisering (fordypning) i litteratur:
20 sp litteratur fra første studieår + 30 sp i litterære emner (NO-143 og NO-144) + 30 sp påbygging (NO-209 og NO-212)
Kunnskaper
Etter endt studium skal studentene
Ferdigheter
Etter endt studium skal studentene
Generell kompetanse
Etter endt studium skal studentene
Undervisningen veksler mellom forelesninger, seminarer og produksjoner med veiledning. Mye av arbeidet er organisert i prosjektarbeid i grupper.
Det er 80 % obligatorisk oppmøte i verkstedarbeid og i film- og teaterproduksjonsdelene. Detaljert oversikt over obligatorisk frammøte vil framgå av semesterplanene. I studieløpet tilbys minst én studietur til byer i Norge og/eller Europa.
Undervisningsspråket er norsk og engelsk.
Litteratur-, film- og teatervitenskapene inngår i et globalt forskningsfelt, og programmets teori- og metodetilfang er internasjonalt orientert. I langt de fleste emner er det engelskspråklig pensumlitteratur, og nabospråka er også godt representert.
I studiet arbeider man med kunstneriske primærtekster (film, teater, skjønnlitteratur) fra flere verdensdeler, og det legges vekt på å øke studentenes globale interesse gjennom å også behandle tekster fra utenfor den vestlige kulturkretsen.
Minst ett av emnene i programmet har engelsk som undervisningsspråk og er åpent for internasjonale studenter.
Det legges til rette for utenlandsopphold ved institusjoner som UiA har avtale med, jf. universitetets nettsider om utvekslingsmuligheter.
For studenter med fordypning i teater eller litteratur anbefales utveksling i breddeenheten (4. semester for studenter med litteratur som fordypning og 5. semester for studenter med drama/teater som fordypning).
Studenter med film som spesialisering, må velge utenlandske universiteter som tilbyr filmrelaterte emner. Utveksling anbefales i 4. semester. For nærmere informasjon, kontakt fakultetets rådgiver for studentutveksling: Tone Frøysnes mailto:tone.froysnes@uia.notone.froysnes@uia.no eller studieprogramleder Magnus Thunes Jensen mailto:magnus.t.jensen@uia.nomagnus.t.jensen@uia.no.
På det første studieåret gjennomfører man en reise til en europeisk storby, blant annet for å se, vurdere og analysere teaterforestillinger på høyt internasjonalt nivå.
LFT104 må være bestått før en kan gå videre til LFT102.
Spesialisering i filmvitenskap og filmproduksjon:
Spesialisering i teater:
For å begynne på påbyggingsdelen av studiet må begge emnene fra første studieår, samt TEA103 og TEA104 være bestått.
Spesialisering i litteratur:
For å begynne på bacheloroppgaven, må en ha bestått begge emnene fra første studieår, samt 30 sp i nordisk litteratur hvorav 15 sp på nivå 2.
Studiet kan forberede til arbeid i kultursektor, undervisning og innen audiovisuell kommunikasjon, avhengig av emnevalg underveis.
Studiet kan kvalifisere for opptak til masterprogrammer innenfor litteraturvitenskap, teater og filmvitenskap avhengig av hvilken spesialisering studentene velger. Den enkelte student må selv undersøke opptakskravene for aktuelle program ved den enkelte institusjon.
Bachelorgraden med spesialisering i litteratur kvalifiserer også til masterprogrammet i nordisk språk og litteratur ved Universitetet i Agder forutsatt godkjent 30 studiepoeng språklige emner i nordisk.
Studenter med spesialisering i film eller teater kvalifiserer for opptak til masterprogram i kunstfag ved Universitetet i Agder.
Studenter med spesialisering i film eller litteratur kvalifiserer for opptak til masterprogram i samfunnskommunikasjon ved Universitetet i Agder.
180
Heltid
Kristiansand
Fakultet for humaniora og pedagogikk