Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Åshild Bjørnestad

Åshild Bjørnestad
Master i kunstfag
Fakultet for kunstfag
11. desember 2019

What the Hell

Vi på master i kunstfag dro den 20. oktober til Bergen for å ta del i BIT teatergarasjens festival; Meteor 2019. Her skulle vi fremføre performancen ”What the Hell” i regi av Michikazu Matsune.

I slutten av august hadde vi en workshop ledet av Michikazu Matsune i Kristiansand. I løpet av denne workshopen utforsket vi forskjellige måter å bevege seg på i det offentlige rom. Vi diskuterte også forskjellige norske ord. Vi så på ordenes betydning og hvordan de kan påvirke positivt og negativt. ”Helvete” var et ord vi diskutere mye i denne uken. Som en forlengelse av denne workshopen dro vil til Bergen for å delta på festivalen ”Meteor 2019”. Da vi kom til Bergen startet vi med å male ”HELVETE” på store skilt. Vi skulle bære hvert vårt skilt rundt i byen. Selve performancen skulle ta sted fredag 25. oktober og lørdag 26. oktober.

Dagen før første visningsdag la vi opp en rute over hvor vi skulle bevege oss. Vi ønsket å utforske forskjellige steder i byen og forskjellige måter å bære skiltene på; under armen, over hodet, bak på ryggen osv. Vi planla forskjellige mønstre vi skulle bevege oss i. I løpet av performancen spredde vi oss over et større område, vi samlet oss i en stor gruppe og til tider beveget vi oss i en slange hvor vi kopierte hverandre. På forhånd hadde vi også diskutert hvordan vi skulle reagere hvis noen spurte hva dette var for noe. Vi ble enige om at vi kunne reagere litt som vi selv ville. Jeg bestemte meg for at jeg ikke kom til å svare hvis det var noen som spurte. Jeg var stille, gjemte meg bak skiltet eller løp bort fra dem. Jeg skjønte fort at dette ikke var den beste måten å reagere på. Folk ønsket å vite hva det var vi gjorde, og mange ble irriterte når de ikke fikk svar på dette. Vi bevegde oss gjennom byen og folk tok bilder og lo mens andre ristet oppgitte på hodet. Den andre dagen bestemte jeg meg for å snakke med de som spurte hva det var, og spurte heller dem om hva de kunne tenke seg at det var. Noen trodde det var politisk motivert, noen trodde vi var en del av en religiøs gruppe, mens andre trodde det var kunst. Selv om alle vi som deltok i performancen ga forskjellige svar på hva det var vi gjorde var folk rundt som oftest fornøyde så lenge de fikk et svar. Vi ønsket også å utforske hvilke områder det var godtatt at vi var på. Vi gikk innom togstasjonen hvor vi ble bortvist av vaktene. Vi var også innom kjøpesenteret Galleriet, hvor vi fikk oppholde oss en stund før vi fikk beskjed av vaktene om at vi måtte gå.

Dette har vært et veldig spennende prosjekt hvor vi har fått oppleve forskjellige reaksjoner og meninger på performancen vår. Det var også interessant å få oppleve hvilke steder det ikke var ”godtatt” at vi kunne gå bærende på skilt.