Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Kristian Isachsen

Kristian Isachsen
Bachelor i Elektronisk Musikk
Fakultet for kunstfag
20. desember 2019

Spurv 360°

Hva skjer når scenen for en rockekonsert omringer deg på alle kanter og du befinner deg i sentrum av en virvelvind av lyd?

Prosjektet gikk ut på å gjennomføre to konserter sammen med post-rockbandet Spurv, hvor låtmaterialet skulle fremføres i et omsluttende format på festivalene Punkt og Vivid. Det ble også å holdt en workshop i 3D lyd, samt en panelsamtale med bandet. Ved hjelp av 16 høyttalere plassert i en ring, 4 subwoofere, og bandet fordelt til hvert hjørne av rommet, kunne publikum oppleve en annen måte å lytte på enn det vante stereoformatet som dominerer live konserter i dag.

Samarbeidet ble initiert av Idunn Sem, fra Fluks - Senter for ung kunst og kultur ved UiA, og støttet av Institutt for Rytmisk musikk ved UiA.

PhD-stipendiat Zack Bresler utformet den tekniske løsningen for kanalenes routing, dekoding til ambisonisk format, lydteknikk, live tracks, i tillegg til å bidra med prosesserte lydopptak til fremførelsen. Han holdt også workshopen i 3D lyd, som er relevant for feltet han forsker på i sin doktorgrad.

Mitt bidrag har vært å være med å planlegge, assistere Zack i konsertdesignet, rigging, lage dynamiske lydlandskap via feltopptak, samt live effekter/remix av musikerne i bandet.

Publikum med på å designe opplevelsen

Ved å blande live lyd fra forsterkere og instrumenter i rommet med høyttalerne, kunne en bevege seg rundt for å oppnå volumbalansen en selv ønsket. Plasseringen av publikum i midten skapte en mer inklusiv opplevelse der hele rommet var scenen. Dette visker ut grensen mellom mottaker og avsender, publikum og musiker, og gir en nærhet mellom mennesker som sjeldent oppstår på «normale» scener.

Noe av det mest spennende med omsluttende format er muligheten til å sette lyden i bevegelse gjennom panorering. Vi brukte flere digitale verktøy for å få feltopptak og live samples til å kastes fram og tilbake, rotere i rommet og spres ut i høyttalerne. Her måtte Zack og jeg både være lydteknikere og musikere på samtidig, noe som heldigvis lyktes bra siden vi begge har jobbet med live lyd på tidligere produksjoner.

Punkt, Vivid og UiA

Punktfestivalen har i en årrekke vært i bresjen for nytenkende musikk og improvisasjon. Gjennom live remixing åpnet festivalen ørene mine for hvordan teknologi kan muliggjøre enestående musikalske opplevelser.

På UiA har jeg kunnet utvikle evnene til improbasert live sampling. Her er skolen flink til å fasilitere for at en får fokusere på sine talenter, i tillegg til å lære bort et bredt spekter av kunnskap og erfaring innen studioteknikk, produksjon, ensemblespill og teori. Når det nå er investert i et ambisonisk 3D-lydoppsett i K-bygget viser det at UiA ønsker å følge med i utviklingen og tør satse på nye format for sound design.

Vivid er en post-rock festival som de siste årene har vokst til å bli et anerkjent spillested for både norske og internasjonale band. Sjangeren post-rock er kjent for mer utradisjonelle instrumenteringer og bruk av laptoper, synther og effekter. I tillegg er musikken i stor grad fokusert rundt utforskning av klanger, teksturer og ukonvensjonell struktur med åpenrom for improvisasjon. Dette skaper mer spennende materiale til live remix.

Læringsutbytte

Prosjektet har gitt meg innsikt i hva som er mulig å gjennomføre hvis man samler mennesker med forskjellige tekniske, musikalske og organisatoriske evner. Ved å søke om støtte, planlegge fram i tid, nå ut til aktuelle samarbeidspartnere og festivaler, kan store opplevelser realiseres med relativt begrensede midler. Jeg har lært masse om lydteknikken bak ambisoniske lydsystem, og er inspirert til å utforske dette formatet videre til framtidige konserter og lydinnstallasjoner.

Kunnskapen ervervet gjennom dette eksperimentet videreføres i et pågående samarbeidsprosjekt mellom SKMU, Fakultet for Kunstfag og Fluks - senter for ung kunst og kultur; KURATERT.

Foto: Jørund F. Pedersen

Lenker til prosjektet:

Artikkel i Ballade:

http://www.ballade.no/sak/spurv-i-3d-dans/

Artikkel fra UiA:

https://uia.no/en/about-uia/faculties/faculty-of-fine-arts/news-from-faculty-of-fine-arts/unique-3d-sound-workshop-at-uia

Film fra konserten på Vivid:

https://www.facebook.com/vividpostrock/videos/905003913191330/?v=905003913191330