0
Hopp til hovedinnhold

Maja Langrusten

Oversetting og interkulturell kommunikasjon
Fakultet for humaniora og pedagogikk
27. juni 2019

Oversetting

Jeg har deltatt i et forskningsprosjekt ved UiA som forsker på hvordan oversettere jobber.

Det var i april klassen vår ble introdusert for Sandra Louise Halverson som trengte frivillig til å delta i et anonymt forskningsprosjekt hvor formålet var å se nærmere på hvordan oversettere jobber i løpet av prosessen med å oversette en tekst.

Prosjektet var fordelt utover ca 8 timer hvor vi som deltok jobbet individuelt både på skolen og hjemme. Vi oversatte to tekster med forskjellig sjangre hvor vi gikk fram ved å oversette den første siden av hver tekst på skolen, og oversatte så den andre siden hjemme. Til slutt fylte vi ut et spørreskjema som gikk litt mer i dybden på hva vil selv tenkte om oversetting og hva det betyr å jobbe som en oversetter.

Forskningsprosjektet passet spesielt godt sammen med dette semesterets pensum hvor vi så nærmere på vitenskap- og oversettelsesteori, og hvordan terminologi og teorier har utviklet og endret seg fra romertiden fram til vår moderne tid. Det var derfor spennende å få lov til å delta i forskningen og problemstillingene som forskere i oversettelsesteori fremdeles arbeider med nå i dag!

Formålet med prosjektet var å finne ut hvordan en oversetter arbeider og tenker; hvor tar vi pauser; hvor lange blir disse pausene; hvordan plukker vi opp igjen tråden; er oversettelsen flytende og kontinuerlig eller må oversetter ofte stoppe og tenke seg om? Jeg tror at hvordan oversettere og skribenter jobber er veldig individuelt, men desto mer interessant er det sikkert å skulle begynne å sette de individuelle delene sammen til en helhet.

Jeg er takknemlig for å ha fått muligheten til å få jobbe litt med Sandra Louise Halverson, som ga oss god oppføring og en fin avslutning på samarbeidet der vi fikk se litt nærmere på hvordan informasjonen vi hadde bidratt med ble bearbeidet og hvordan det er viktig for forskningsprosjektet.

Jeg kan anbefale alle som får sjansen til å delta i et forskningsprosjekt ved UiA til å gripe muligheten - det er en utmerket anledning til å bli kjent med en side av faget du studerer som du kanskje ikke var bevisst på.