Gå til hovedinnhold
0
Jump to main content

Eirik Jørgensen

Eirik Jørgensen
Kystsoneøkologi
Fakultet for teknologi og realfag
22. desember 2022

Miljø-DNA undersøkelser i Gillsvann etter rotenonbehandling.

Jeg har tidligere gjenomført bachelor i biologi og går 2-året på master i kystsoneøkologi.  Jeg ble kontaktet av PhD-kandidat Silje Halvorsen om å bidra i undersøkelser knyttet til bruk av Miljø-DNA i samarbeid med førsteamanuensis Lars Korslund og førsteamanuensis Audun Slettan. I 2021 ble Gillsvannet mellom Fagerholt og Justvik rotenonbehandlet for å bekjempe gjedde. Mye resusrsser har blitt brukt for å fjerne gjedden fra vannet, og det er naturlig å stille spørsmål i etterkant om behandlingen har funket optimalt.  

 

Gjedde er en dyktig rovfisk som kan bli meget stor. Det er finnes gjedder over 20kg. En av grunnene til at gjedden i Gillsvann ble rotenonbehandlet var frykten for spredning til andre nærliggende vann der gjedden ville true ørret og laks.

Levende organismer avgir hele tiden DNA til miljøet de lever i. Derfor vil DNA fra ulike arter i et vann være mulig å detektere ved hjelp av en Miljø-DNA test. Dette gjør bruken av Miljø-DNA til en relativt sikker og kost-effektiv metode for å avgjøre om en sjelden art befinner seg i ett vann, eller i dette tilfelle om arten er forsvunnet helt etter rotenonbehandling. 

Feltarbeidet ble utført ved å samle inn vannprøver fra 13 forskjellige lokaliteter som var strategisk plassert rundt Gillsvann. Prøvetakningen ble utført hver måned til ca samme tid. Etter prøvene var samlet inn ble de kjørt til laboratoriet for å filtreres. Vannprøvene ble filtrert igjennom filtre med meget små porer slik at DNA-et blir sittende igjen i filteret. Filterne fra alle prøvene ble lagt i esker for deretter å bli fryst ned. I frysen lå dem klare for å bli bearbeidet og analysert videre ved hjelp av blandt annet PCR for å få et positivt eller negativt resultat for gjedde.

Prosjektet har gitt meg mye verdifull erfaring. Jeg har lært mye om miljø-DNA og hvilke muligheter denne metoden skaper. Jeg har også lært hvordan man legger opp et liknende prosjekt på nytt feks, hvilke strategiske lokaliteter man må ha prøver fra, kontamineringsfarer, planlegging i forhold til årstider, tidevann osv. Mesteparten av arbeidet har blitt utført selvstendig og har gitt meg et innsyn i en biologs hverdag. Jeg er veldig takknemlig for muligheten jeg fikk!