Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Magnus Berdal Holm

Faglærerutdanning i rytmisk musikk
Fakultet for kunstfag
07. juni 2022

Konsert med artister fra Rwanda

Jeg var så heldig å bli spurt, sammen med to andre musikkstudenter, om å være med på et prosjekt sammen med de to rwandiske artistene Bruce Melodie og Massamba Intore. Dette gikk ut på å spille inn to nye låter i UiA sitt studio i Grimstad, etterfulgt av en konsert på Vega Scene i Oslo samme uka.

Selve prosjektet jeg fikk ta del i var "Rwanda Music Heritage Digitization Project". Det ble startet av den norske musikkjournalisten og produsenten Sigbjørn Nedland og handler om å digitalisere og bevare gamle innspillinger av tradisjonell musikk, spilt inn på voksruller under kolonitiden i Rwanda. Vi fikk høre en innspilling av tradisjonell rwandisk musikk spilt på trommer, antatt å være fra 1954. Idéen var å sample og inkorporere dette inn i en av låtene vi skulle spille inn i studio sammen med artistene, men grunnet kanseleringer og forsinkelser i flytrafikken fra Rwanda, utgikk dessverre planen om å spille inn i studio. Konserten i Oslo handlet om å samle inn midler og synligjøre prosjektet for et større publikum.

Artisten Bruce Melodie er en av Rwandas største og mest populære artister. Han er ledende innen den øst-afrikanske pop-scenen. Musikken hans er moderne og har likheter med både nord- og søramerikansk popmusikk. Massamba Intore synger og lager musikk som har en mer tradisjonell stil. Han synger folkekjære og poetiske sanger som alle kunne synge med på. Felles for begge artistenes musikk er at den er svært dansbar. Det er på grunn av det stødige rytmiske fundamentet som ligger til grunn i mye afrikansk musikk.

Under konserten bet jeg meg merke i hvordan artistene jobbet i samspill med publikum gjennom hele konserten. Elementer som lengden, rekkefølgen og til og med tonearten på låtene ble bestemt og tilpasset på stedet etter hvordan publikumet responderte. Flere av låtene vi spilte, hørte vi for første gang der og da. Dette var en spennende utfordring for oss med tanke på både gehør og improvisasjon. Som student på Faglærer-studiet i rytmisk musikk, gjør dette meg nysgjerrig på hvordan musikkutdanningen og synet på musikk er i forskjellige kulturer. Hvordan både den formelle og den uformelle musikkutdanningen preges av musikkens funksjon i samfunnet. Det kan virke som om gehør og samspill spiller en større rolle enn det jeg har opplevd her i Norge.

Det var en utrolig morsom og lærerik opplevelse å få være med på dette prosjektet. Jeg har fått et godt innblikk i en, for meg, nokså ukjent musikksjanger og kultur, i tillegg til at jeg har fått noen nye perspektiver på musikken jeg selv spiller.