Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Christer A. Kristiansen

Christer A. Kristiansen
Litteratur, film og Teater Bachelor
Fakultet for humaniora og pedagogikk
11. desember 2020

Jens Bjørneboe

Har du noen gang lurt på hvordan en dokumentar starter? Hva slags arbeid som må gjennomføres før en produksjon faktisk kan starte?

Denne dokumentaren jeg har fått lov å være en del av handler om den kjente forfatteren Jens Bjørneboe, og hans liv. Jens Ingvald Bjørneboe var en norsk forfatter og samfunnsdebattant. Bjørneboe var utdannet billedkunstner, men etter bokdebuten i 1951 viet han seg hovedsakelig til et mangfoldig virke i skrift. Siden han var fra Kristiansand, ble denne dokumentaren ble viet til 100 års jubileet.

I staren av 2020 fikk jeg tilbud om å være med på dokumentaren om Bjørneboe. Dessverre pga. Corona ble mye utsatt fram til våren. Hovedoppgavene mine ble å finne historiske kilder til dokumentaren. Siden jeg allerede hadde en bachelor i historie fra før, og hoved interessen ligger i dokumentar laging var det en selvfølge for meg at jeg takket ja til denne muligheten.

Min hoved jobb ble Research assistant. Jeg skulle finne historiske materialer som kunne bli brukt i dokumentaren. Som researcher så dypdykket jeg ned i Bjørneboe sitt liv, fra å gå igjennom gamle skoleprotokoler til å leite etter historiske bilder av hans barndoms hus. Det jeg gjorde mest var å gå opp til arkivet i Kristiansand og gå igjennom gamle protokoller som omhandler Bjørneboe familien. Noe som faktisk er en utrolig artig jobb for du aner ikke hva du vil finne der. Noen av disse protokollene har ikke blitt sett på eller åpnet siden de ble arkivert, så du kan finne hva somhelst. Utenom å leite i protokoller gikk jeg igjennom noen hundre historiske bilder fra arkivet fra Bjørneboe sin tid.

I tillegg har jeg fått logg arbeid og transkriberings oppgaver. Noe som innebærer å logge lydklipp, slik at det er lettere å finne igjen under produksjon. Når man sitter på mange lydklipp av forskjellige personer som blir intervjuet, gjør loggarbeid det lettere å finne hva vært klipp inneholder.

Dette arbeidet har gitt meg et innblikk i hvordan man jobber med en større dokumentar, hvordan man organiserer, og jobber med forarbeidet spesielt. Det har gitt meg en utrolig verdifull arbeidserfaring som jeg vil ta med meg og anvende i videre arbeidsliv. Det har vist at hvordan jeg kan kombinere historie bakgrunnen min med film som er det jeg studere nå.

Med tanke på hva jeg har vært igjennom vil jeg på det sterkeste anbefale alle studenter å takke jeg til slike prosjekter, for erfaringene du får er uvurderlige og arbeidet er utrolig artig.