Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Eyla Evertsen da Gama og Catarina Vu

Eyla Evertsen da Gama og Catarina Vu
Faglærer i Teater
Fakultet for kunstfag
07. desember 2018

Good Luck Europe

Gjennom det internasjonale EU-prosjektet Platform Shift+ har vi denne høsten fått anledningen til å delta på deres årlige møte som assistenter. I løpet av en fireårig prosess har 11 kompanier fra 9 forskjellige land hatt et tett samarbeid om hvordan produksjonen av teater for unge mennesker i dag bør være, med utgangspunkt i den digitale tidsalderen vi lever i nå. Deres visjon med prosjektet har vært å kunne tilby en endring i teateret for publikum. Med å danne en plattform hvor man kan bruke teknologi som utgangspunkt, har de i løpet av fire år klart å lage moderne teaterproduksjoner som har vært både kreative og nyskapende.

I uke 40 var det duket for det aller siste møtet i prosjektet, og det ble arrangert et “Youth Encounter” i Marseille de første dagene, hvor 45 ungdommer fra 8 land samlet seg for å arbeide sammen om å lage en forestilling. I forkant av turen fikk vi tildelt rollen som sosiale-medier ansvarlige, hvor vi blant annet skulle videreføre informasjon, videoer og bilder gjennom ulike medieplattformer i løpet av oppholdet. Vi fikk også rollen som lederassistenter da vi kom frem, og tok del i både ledermøter og den kreative prosessen som innebar forskjellige aktiviteter og workshoper. Til slutt satt vi igjen med en utendørs forestilling med navnet “Europe at Play,” som også var temaet for Youth Encounter-et. 

 

Deretter ble det arrangert et todagers arrangement hvor fagfolk, kunstnere, ungdom og Marseilles lokalbefolkning møttes for å feire 25års jubileet til Europa. Vi skulle feire at maastricht-traktaten trådte i kraft 01. november 1993, med en stor bursdagsfest. En familiefest med fokus på Europas fellesskap, og derfor vårt fellesskap. Med tittelen “Good Luck Europe” arbeidet både voksne og unge mennesker mot en storslått feiring som endte i stor suksess. 

 

Det var Theatre Massalia i Marseille som stod for arrangementet denne gang. I den tidligere tobakksfabrikken “La Friche” ble både fest og Youth encounter avholdt. La Friche ligger i nabolaget Le Belle de Mai, en av de fattigste bydelene i Europa. Som teaterstudenter fra Norge var det interessant å se ulikhetene landene har oss i mellom, spesielt med tanke på infrastruktur, kultur og møtepunkter. På “La Friche”  stilte både familier, barn, ungdom og eldre opp for å drive med alt fra skating, tromme-øvelser og dans, til grilling. Her kunne lokalbefolkningen samarbeide og skape fellesskap, og den samme muligheten fikk vi da vi også møtte opp denne uken. Vi fikk møte ungdom fra forskjellige land med interesse for teater både gjennom fritidsklubber og frivillige ettermiddags-klasser etter skoletid. Vi fikk også anledningen til å bli kjent med kunstnere som utvekslet sine egne erfaringer innenfor teaterfeltet, og ikke minst livserfaringer. 

 

Til arrangementet Good Luck Europe var vi både deltakere og assistenter. Arrangementet ble delt opp i tre deler hvor del 1 bestod av en kollektiv forberedelse av festen. Her var man deltaker i én av ti workshops-grupper som alle arbeidet mot å få bursdagsfesten komplett. Under gruppearbeidet ble det utvekslet tanker om Europa, minner, og erfaringer. Konversasjonene var mange, og vi fikk alle muligheten til å engasjere oss i hverandres liv, kulturer og tradisjoner. I del 2 var alt forhåndsarbeid gjort, og det ble en fremføring/forestilling hvor gruppene hadde små visninger bestående av dans, drinker, dekorasjoner, bilder m.m. Vi ble aktive publikummere, og delte hva vi hadde lært av hverandre, og hvilke håp vi hadde for det fremtidige Europa.  I den 3. og siste delen startet den store festen. Det ble bursdagskake, sang og bildepresentasjon. Deretter fingermat, drikke og dans. 

 

Det har vært et spennende prosjekt å ta del i. Å bli satt inn i sluttprosessen av dette prosjektet har vært svært interessant, da vi har sett hvor mye arbeid, tid og organisering det trengs for å lage noe så stort og omfattende. For oss har det vært krevende, overveldende og slitsomt å delta, men ikke minst utrolig lærerikt og gøy. Vi har knyttet relasjoner med både barn og voksne som man ellers ikke ville hatt muligheten til å treffe. 

 

Vi ønsker å takke instituttet for visuelle og sceniske fag, og toppledelsen til Platform Shift+ for muligheten!

 

Ønsker dere å lese mer om prosjektet følg linken nedenfor:

http://platformshift.eu