Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Hanne Kapstad, Lina Marie Osorio

Grunnskolelærer 5-.10 trinn
Fakultet for humaniora og pedagogikk
12. oktober 2022

Bruk av VR i KRLE undervisning

Vi heter Hanne Kapstad (27) og Lina Marie Osorio (24). Vi går 4. året på grunnskolelærerutdanningen 5-10 trinn, og hadde KRLE forrige semester. Som en aktiv del av emnene vi tok i krle, skulle vi bruke VR i undervisning. Prosjektet startet som en praksisoppgave hvor alle studentene i klassen var med til Oslo for å filme flere 360-videoer i synagogen i Oslo. Dette skulle brukes som undervisningsopplegg om jødisk estetikk hvor elevene ville besøke synagogen gjennom VR-briller. Dette undervisningsopplegget ble gjennomført i vår praksisperiode på en ungdomsskole, og foreleserne våre i faget gjennomførte intervjuer med elevene etter det utprøvde VR-opplegget. 

Vi heter Hanne Kapstad (27) og Lina Marie Osorio (24). Vi går 4. året på grunnskolelærerutdanningen 5-10 trinn, og hadde KRLE forrige semester. Som en aktiv del av emnene vi tok i krle, skulle vi bruke VR i undervisning. 

Prosjektet startet som en praksisoppgave hvor alle studentene i klassen var med til Oslo for å filme flere 360-videoer i synagogen i Oslo. Dette skulle brukes som undervisningsopplegg om jødisk estetikk hvor elevene ville besøke synagogen gjennom VR-briller. Dette undervisningsopplegget ble gjennomført i vår praksisperiode på en ungdomsskole, og foreleserne våre i faget gjennomførte intervjuer med elevene etter det utprøvde VR-opplegget. 

Vår jobb som forskningsassistenter startet etter dette. Det ble forespurt om vi ikke kunne teste ut dette undervisningsopplegget på en annen skole, og da trengte man at det skulle ligne på opplegget vi hadde i praksis. Vi ble med på det, og testet det ut på en barneskole. Det var den enkle jobben. Videre arbeidsoppgaver var nok det mest krevende. 

Transkribering av intervjuer er ingen enkel oppgave. Eller det er jo egentlig veldig enkelt, det tar bare lang tid. Vi transkriberte tre intervjuer hver. Det hadde ingen av oss vært med på før. Videre skulle vi også kode disse intervjuene slik at det som ble sagt, havnet i samme kategorier. Det hadde vi heller aldri gjort før. Og det er vel en del av det og være student og forskningsassistent? 

Vi har gjennom dette prosjektet lært hvordan forskning faktisk fungerer. Prosessen med alle tankene, avgjørelsene, stegene og tiden som går med til å gjennomføre et forskningsarbeid. Vi lærte mer spesifikt hvordan man samler inn data, transkriberer og samarbeider med forskere. I tillegg lære vi hva en må tenke på før en lager filmer som skal vises i VR, lengde, form, spørsmål som skal stilles og innhold. Hele prosessen fra start til slutt ser vi verdien av nå som vi nærmer oss master året. Det har gitt oss nyttige verktøy og kunnskap som vi tar med oss inn i arbeidet med masteroppgaven.