Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Signe Pedersen

Signe Pedersen
Longitudinelt studie: Barndom og uteaktivitet
Fakultet for helse- og idrettsvitenskap
10. desember 2019

Barndom og uteaktivitet

Jeg har jobbet med å transkribere intervjuene til Merete Lund Fasting sitt prosjekt om betydningen av lek. Da Fasting skrev sin doktorgrad, var hun med en gruppe tiåringer over flere dager for å se hvordan de forholdte seg til naturen i sin lek. Fjorten år senere tar hun kontakt med de samme for å bringe frem gamle minner, og for å snakke om hva naturen og lekenhet betyr for dem i dag. De går sammen gjennom skolegården og inn til uteskoleområdet der de lekte som barn, og snakker om hvilke følelser de kjenner på når de kommer tilbake etter så mange år.

Det har vært utrolig interessant å få innsyn i disse samtalene, og å få høre hvordan de reflekterer over hvilken betydning uteleken har hatt. Som en usynlig deltaker i samtalen, har jeg lyttet meg gjennom mange timer fylt med spennende refleksjoner over betydningen av bevegelsesglede og frihetsfølelse i naturen. Intervjuobjektene er i dag i midten av tjueårene og i full gang med studier i ulike slag, på samme måte som meg selv. Jeg kjenner meg igjen i mye av det de sier, hvordan alle timene i skogen og på heia har bygget et grunnlag for et aktivt liv ute, og hvor viktig det er å ta vare på lekenheten. Fastings spørsmål om lek og natur har fått meg selv til å reflektere over egen hverdag og hvordan jeg leker i dag, på kanten til voksenlivet. 

 

Jeg sitter igjen med mer kunnskap og en enda større overbevisning om den positive effekten av å være ute i friluft. Ikke minst hvor enormt viktig det er med fri utfoldelse og lek i naturen, der bare fantasien setter grenser. Ikke bare for barn, men også for deg og meg.