Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

9 tips til deg som er stresset over studievalg

Her er studenten, studieveilederen og karriereveilederens råd til deg som vil bli tryggere på hvilke studier du skal søke.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studenter i forelesningssal, foto
Gled deg! Studietiden er det mange som ser på som en av de beste periodene i livet (Ill. foto: UiA)

15. april er det søknadsfrist for høyere utdanning i Norge og for deg som vurderer å studere skal det gjøres et utdanningsvalg.

For mange oppleves dette som et vanskelig valg og en krevende og uoversiktlig prosess, hvor mange ønsker å mene noe.

Silje Holteberg og Jofrid Meidell er karriere- og studieveiledere ved Universitetet i Agder. Sammen har de samlet noen tips for å gjøre deg tryggere på valget som skal tas og ruste deg for tiden fram mot studiestart.




1. Få oversikt over tilbud og muligheter

Hvis du er usikker på hva du vil studere kan det være lurt å sjekke hvilke muligheter som finnes. På utdanning.no kan du søke etter ulike studier eller yrker basert på hvilke interesser du har. Finner du et spennende yrke, er det enkelt å sjekke hvilken utdanning du kan ta for å komme dit. 

I tillegg kan du sjekke ut studieoversikten til Samordna opptak, for å se hvilke institusjoner som tilbyr ulike studier.

2. Vurder studietilbudene og poenggrensene

Hvis du vet hva du vil studere kan du vurdere de ulike studieprogrammene opp mot hverandre. Sjekk for eksempel ut studiets oppbygging, og klikk deg inn på emnebeskrivelsene i studieplanen for å se hva du faktisk kommer til å lære i løpet av studietiden (disse kan du sannsynligvis finne på institusjonens hjemmeside). 

Videre kan det være lurt å ta en titt på hva poenggrensen for studiet var i fjor, for å sjekke at det er en realistisk mulighet. Poenggrensene kan variere noe fra år til år og fra studiested til studiested, men fjorårets poenggrense gir ofte et bilde av hva snittet ligger på.

I studieoversikten til Samordna opptak kan du se tidligere poenggrenser. 

3. Er det noe som hindrer deg i å velge det du egentlig ønsker?

I så fall kan du prøve å vurdere om denne hindrigen er reell, eller om det kan være en tankefelle.

Tenk gjennom hva det er som hindrer deg i å gjøre det studievalget som står øverst på din ønskeliste. Snakk med noen om hva som hindrer deg og gjør en vurdering på om dette er en barriere du kan overkomme.

Dersom du for eksempel mangler et fag for å komme inn på et studium, kan det være en mulighet å bruke et år ekstra på å ta dette faget og forbedre snittet. Ved siden av kan du få verdifull arbeidserfaring, jobbe frivillig eller skaffe deg annen verdifull kompetanse.

4. Husk at du kan omprioritere studiene frem til 1. juli

Hvis du er stresset eller usikker på hva du skal velge, husk at du kan legge inn ti valg i søknaden og omprioritere rekkefølgen på disse helt frem til 1. juli. Selv om søknadsfristen er 15. april, har du fortsatt tid til å gjøre research og tenke over hva du vil studere.

Husk å sette studiet du helst vil komme inn på øverst innen 1. juli. Dersom du får tilbud om studieplass på førstevalget ditt, vil de andre ønskene falle bort.

Sett deg godt inn i reglene for å svare på tilbud og ventelisteplass.

5. Ikke vær redd for å velge feil

Dersom du skulle ende opp med å velge et studium du ikke er fornøyd med, er ikke dette verdens undergang. Det er ingen skam å snu! Det er mange studenter før deg som har gjort akkurat det samme.

En viktig erfaring ved “feilvalg” kan være at du lærer enda mer om hva du ikke vil, og du får en erfaring som kan gi deg tanker om hva du har lyst til å gjøre videre. “Feilvalget” kan også vise seg å bli en viktig tilleggskompetanse på din CV som gjør at du skiller deg positivt ut, når du en gang skal søke jobb. 

Man lærer hele livet, og noen vil kanskje påstå at det er våre feil vi lærer mest av.

6. Aksepter usikkerheten

Aksepter at å velge studium er et vanskelig valg. For de aller fleste er valget av utdanning et av de første store valgene man tar, og det er helt naturlig at du kjenner på både forvirring og usikkerhet.

Mange forventer at du har klare tanker om hva du skal jobbe med, men fremtiden kan virke usikker. I en verden som er i stadig endring kan vi ikke vite med 100% sannsynlighet hvordan arbeidsmulighetene ser ut i framtiden, men ved å tilegne oss ulike kompetanser gjennom utdanningen står vi godt rustet til det som kommer.

Husk at det å velge høyere utdanning bare er starten på din fremtidige karriere, ikke et endelig punktum for hva du skal jobbe med. 

7. Vær åpen for ulike muligheter 

Se for deg et mulig studieløp, men vær åpen for at det kan dukke opp nye muligheter underveis. Ikke bli så fokusert på målet at du ikke ser muligheter som dukker opp eller endringer i dine interesse eller motivasjon.

Studietiden er en modningsprosess, og gjennom erfaringer du gjør underveis, kan det dukke opp muligheter du ikke visste fantes.

8. Snakk med folk!

Snakk med mennesker som jobber med fagfeltene du er interessert i. Folk liker å dele av sin erfaring og hjelpe andre!

Er du interessert i å arbeide innenfor et spesifikt felt, spør hva som kreves av ulik kompetanse og hvordan du kan øke sjansene dine for å jobbe med akkurat dette.

Det er heller ingenting i veien for å snakke med tidligere studenter. Kanskje kjenner du noen som kjenner andre som har studert det samme som du vurderer? Benytt muligheten til å spørre dem om det du lurer på.

9. Gled deg!

Selv om både valget og overgangen til studentlivet kan virke forvirrende og stressende må du huske at du har mye å glede deg til.

De aller fleste ser tilbake på studietiden som en av de beste periodene i livet - og det med god grunn. Som ny student kan du delta i fadderuken, du får muligheten til å stifte mange nye vennskap og til å engasjere deg i ulike foreninger og aktiviteter.

I tillegg kan du som student i stor grad styre din egen hverdag, du blir mer selvstendig, og du kommer til å lære nye ting og utvikle deg som menneske. 

Sist, men ikke minst; du kan slumre mye, ta langhelg ofte og utnytte studentrabatter for alt det er verdt, uten at det får konsekvenser for noen andre enn deg selv. Er du fortsatt ikke overbevist? Da bør du sjekke ut disse 100 gode grunnene til å studere.   

Lykke til med studievalget!